Wykonanie
Zapraszam na proste ciasto z
rabarbarem, na niedzielę. Nie wiem czy to ciasto dotrzyma do niedzieli, ale ponieważ jest tak proste w pieczeniu, więc zawsze
mogę upiec następne.
Rabarbaru mam pod dostatkiem. To kolejne ciasto z
rabarbarem w tym roku i na pewno nie ostatnie.
To ciasto jest bardzo specyficzne. Jest to ciasto ucierane ale smakuje jak ciasto kruche. Nie mniej jest bardzo smaczne i łatwo je się piecze.
Lubię piec ciasto z
rabarbarem z dodatkiem
migdałów. Użyłam tutaj zmielonych
migdałów jak również krojonych.Składniki: na foremkę o
boku 18 cm x 25 cm150 g
masła2
jajka220 g
cukru150 g
mąki50 g zmielonych
migdałów50 g całych
migdałów, cienko pokrojonych1 łyżeczka
waniliowego ekstraktu1 łyżeczka
proszku do pieczenia2 łyżki
cukru1 łyżka
masła450 g
rabarbaru, pokrojonego w kostkęWykonanie:Przygotuj
rabarbar. Obierz ze skórki i pokrój w kostkę.Wymieszaj
rabarbar z
cukrem i
kardamonem i lekko podsmaż na
maśle. Ostudź.Wszystkie składniki do ciasta powinny być w pokojowej temperaturze. Utrzyj
jajka z
cukrem i
wanilią na puszysto. Dodaj miękkie
masło i ucieraj dalej mikserem.Wymieszaj
mąkę z proszkiem i pokrojonymi
migdałami ( 2 łyżki odłóż do posypania) i delikatnie wymieszaj z masą jajeczno
maślaną za pomocą szpatułki lub łyżki.Wyłóż ciasto do natłuszczonej i wysypanej
bułką formy. Odłóż 4 łyżki usmażonego
rabarbaru, a resztę rozsmaruj na wierzchu ciasta.Piecz ciasto na 160ºC w nagrzanym piekarniku w termoobiegu ( jeśli bez termoobiegu, to podwyższ temperaturę do 180ºC). Piecz ciasto przez około 45 – 50 minut.
Ciepłe ciasto można podać z
lodami, a wystudzone z sosem
waniliowym niegotowanym . Ja dzisiaj jednak zrobiłam inaczej. 250 ml ubitej
śmietanki kremówki wymieszałam z pozostałym
rabarbarem i posmarowałam ostudzone ciasto.
Polecane przepisy
Tarta kruszonkowa z
gruszkami i
rabarbaremCiasto drożdżowe z
rabarbarem i
migdałową kruszonką
Ciasteczka z
rabarbarem i
kokosem