ßßß
To ciasto jest bardzo specyficzne. Jest to ciasto ucierane ale smakuje jak ciasto kruche. Nie mniej jest bardzo smaczne i łatwo je się piecze.
Lubię piec ciasto z rabarbarem z dodatkiem migdałów. Użyłam tutaj zmielonych migdałów jak również krojonych.Składniki: na foremkę o boku 18 cm x 25 cm150 g masła2 jajka220 g cukru150 g mąki50 g zmielonych migdałów50 g całych migdałów, cienko pokrojonych1 łyżeczka waniliowego ekstraktu1 łyżeczka proszku do pieczenia2 łyżki cukru1 łyżka masła450 g rabarbaru, pokrojonego w kostkęWykonanie:Przygotuj rabarbar. Obierz ze skórki i pokrój w kostkę.Wymieszaj rabarbar z cukrem i kardamonem i lekko podsmaż na maśle. Ostudź.Wszystkie składniki do ciasta powinny być w pokojowej temperaturze. Utrzyj jajka z cukrem i wanilią na puszysto. Dodaj miękkie masło i ucieraj dalej mikserem.Wymieszaj mąkę z proszkiem i pokrojonymi migdałami ( 2 łyżki odłóż do posypania) i delikatnie wymieszaj z masą jajeczno maślaną za pomocą szpatułki lub łyżki.Wyłóż ciasto do natłuszczonej i wysypanej bułką formy. Odłóż 4 łyżki usmażonego rabarbaru, a resztę rozsmaruj na wierzchu ciasta.Piecz ciasto na 160ºC w nagrzanym piekarniku w termoobiegu ( jeśli bez termoobiegu, to podwyższ temperaturę do 180ºC). Piecz ciasto przez około 45 – 50 minut.
Ciepłe ciasto można podać z lodami, a wystudzone z sosem waniliowym niegotowanym . Ja dzisiaj jednak zrobiłam inaczej. 250 ml ubitej śmietanki kremówki wymieszałam z pozostałym rabarbarem i posmarowałam ostudzone ciasto.
Polecane przepisyTarta kruszonkowa z gruszkami i rabarbaremCiasto drożdżowe z rabarbarem i migdałową kruszonkąCiasteczka z rabarbarem i kokosem