ßßß Cookit - przepis na Migdałowe ciasto z rabarbarem

Migdałowe ciasto z rabarbarem

nazwa

Wykonanie

Składniki:
125 g masła
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
3/4 szklanki zmielonych migdałów*
150 g jogurtu naturalnego
1 opakowanie cukru waniliowego (około 1 spora łyżka)
2 średnie łodygi rabarbaru
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
opcjonalnie kilka łyżek płatków migdałowych
*ja użyłam całych migdałów, które sama zmieliłam w blenderze. Metoda obierania migdałów ze skórek: zalać orzechy wrzątkiem i zostawić na około 15 minut, po tym czasie bardzo łatwo jest usunąć z nich skórki.
Przygotowanie:
Najlepiej jak wszystkie składniki są w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. W misce ucieramy masło z cukrem na jednolitą masę, następnie dodajemy po jednym jajku, cały czas miksując na wolnych obrotach. Po tym czasie dodajemy na przemian po łyżce jogurtu i po trochu mąki oraz zmielonych orzechów, cały czas miksując na wolnych obrotach. W między czasie dodajemy jeszcze proszek do pieczenia i cynamon. Kiedy ciasto będzie już jednolitą masą przestajemy miksować i wykładamy połowę ciasta do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Rabarbar myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Połowę rabarbaru układamy na cieście, posypujemy cukrem waniliowym i ewentualnie płatkami migdałów, wykładamy na to drugą część ciasta i znowu na wierzchu układamy pozostały rabarbar i sypiemy lekko cukrem oraz płatkami migdałowymi. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 45 minut. Studzimy i jemy (u mnie nie doczekało nawet wystudzenia ;)). (Inspiracja do ciasta tu)
Źródło:http://www.followthetaste.pl/migdalowe-ciasto-z-rabarbarem