Wykonanie
Składniki:125 g
masła1 szklanka
cukru1 szklanka
mąki3/4 szklanki zmielonych
migdałów*150 g
jogurtu naturalnego1 opakowanie
cukru waniliowego (około 1 spora łyżka)2 średnie łodygi
rabarbaru2
jajka1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
cynamonuopcjonalnie kilka łyżek
płatków migdałowych*ja użyłam całych
migdałów, które sama zmieliłam w blenderze. Metoda obierania
migdałów ze skórek: zalać
orzechy wrzątkiem i zostawić na około 15 minut, po tym czasie bardzo łatwo jest usunąć z nich skórki.Przygotowanie:Najlepiej jak wszystkie składniki są w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. W misce ucieramy
masło z
cukrem na jednolitą masę, następnie dodajemy po jednym
jajku, cały czas miksując na wolnych obrotach. Po tym czasie dodajemy na przemian po łyżce
jogurtu i po trochu
mąki oraz zmielonych
orzechów, cały czas miksując na wolnych obrotach. W
między czasie dodajemy jeszcze
proszek do pieczenia i
cynamon. Kiedy ciasto będzie już jednolitą masą przestajemy miksować i wykładamy połowę ciasta do wyłożonej papierem do pieczenia formy.
Rabarbar myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Połowę
rabarbaru układamy na cieście, posypujemy
cukrem waniliowym i ewentualnie
płatkami migdałów, wykładamy na to drugą część ciasta i znowu na wierzchu układamy pozostały
rabarbar i sypiemy lekko
cukrem oraz
płatkami migdałowymi. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 45 minut. Studzimy i jemy (u mnie nie doczekało nawet wystudzenia ;)). (Inspiracja do ciasta tu)