Wykonanie
Niecałe dwa miesiące temu odwiedziłam Warszawę- było dużo śmiechu, spacerów po
mieście, zdjęć, wieczornych kanapek na tarasie i rozmów. Był też jeden ważny egzamin, przez który tak naprawdę znalazłam się w tym
mieście. Gdzieś pomiędzy jedną książką do gramatyki a drugą, kolejną do słownictwa i znaków; pomiędzy słownikiem, a telefonem, na który przychodziły miłe wiadomości wcale nie byłam pewna siebie. Później wstałam rano i z "co ma być, to będzie" na ustach napisałam test, o którym
potem szybko zapomniałam, ba, nawet nie chciałam o nim myśleć, w końcu tak cudownie było żyć w słodkim przekonaniu, że może jednak się udało. Nieważne już, że wcale tego nie czułam, choć ktoś jednak wierzył we mnie do końca i szeptał mi, że sama zobaczę, że na pewno się uda. A kilka dni temu, czyli dwa miesiące później, mogłam już tylko sprawdzić
wyniki, drżącymi dłońmi policzyć na kalkulatorze procenty żeby się upewnić i po prostu uśmiechnąć się, bo udało mi się wspiąć się jeszcze wyżej i dokonać czegoś, na czym bardzo mi zależało. A
potem poszłam do kuchni i upiekłam słodkie ciasto ze
śliwkami, które pachnie
cynamonem i smakuje tak, jak powinno smakować szczęście.Składniki:/blaszka do tarty o średnicy 25 cm/ciasto1 szkl.
mąki1 opakowanie
cukru waniliowego2 łyżki
cukru1 łyżeczka
cynamonu1 łyżeczka
proszku do pieczenia50g
masła2 łyżki
oliwy1 łyżka
jogurtu naturalnego1
jajko1
żółtko (
białko zostawić do ubicia z dodatkową łyżką
cukru)
śliwki pokrojone na połówki
płatki migdałoweZe wszystkich składników zagnieść elastyczne ciasto i rozłożyć je na blaszce. Na cieście poukładać połówki
śliwek. Ubić pianę z
białka, połączyć ją z 1 łyżką
cukru i garścią
płatków migdałowych. Pianę ułożyć równomiernie łyżeczką na warstwie
śliwek.kruszonka1 łyżeczka
cynamonu5 łyżek
cukru5 łyżek
mąki90g
masłagarść
płatków migdałowych1 opakowanie
cukru waniliowegoZ podanych składników wyrobić palcami kruszonkę.
Cukier waniliowy dodać na samym końcu, żeby pokrył grudki ciasta.Kruszonkę wysypać na górę ciasta i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 45 minut.