ßßß Cookit - przepis na Cynamonowe ciasto ze śliwkami

Cynamonowe ciasto ze śliwkami

nazwa

Wykonanie

Niecałe dwa miesiące temu odwiedziłam Warszawę- było dużo śmiechu, spacerów po mieście, zdjęć, wieczornych kanapek na tarasie i rozmów. Był też jeden ważny egzamin, przez który tak naprawdę znalazłam się w tym mieście. Gdzieś pomiędzy jedną książką do gramatyki a drugą, kolejną do słownictwa i znaków; pomiędzy słownikiem, a telefonem, na który przychodziły miłe wiadomości wcale nie byłam pewna siebie. Później wstałam rano i z "co ma być, to będzie" na ustach napisałam test, o którym potem szybko zapomniałam, ba, nawet nie chciałam o nim myśleć, w końcu tak cudownie było żyć w słodkim przekonaniu, że może jednak się udało. Nieważne już, że wcale tego nie czułam, choć ktoś jednak wierzył we mnie do końca i szeptał mi, że sama zobaczę, że na pewno się uda. A kilka dni temu, czyli dwa miesiące później, mogłam już tylko sprawdzić wyniki, drżącymi dłońmi policzyć na kalkulatorze procenty żeby się upewnić i po prostu uśmiechnąć się, bo udało mi się wspiąć się jeszcze wyżej i dokonać czegoś, na czym bardzo mi zależało. A potem poszłam do kuchni i upiekłam słodkie ciasto ze śliwkami, które pachnie cynamonem i smakuje tak, jak powinno smakować szczęście.
Składniki:
/blaszka do tarty o średnicy 25 cm/
ciasto
1 szkl. mąki
1 opakowanie cukru waniliowego
2 łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50g masła
2 łyżki oliwy
1 łyżka jogurtu naturalnego
1 jajko
1 żółtko (białko zostawić do ubicia z dodatkową łyżką cukru)
śliwki pokrojone na połówki
płatki migdałowe
Ze wszystkich składników zagnieść elastyczne ciasto i rozłożyć je na blaszce. Na cieście poukładać połówki śliwek. Ubić pianę z białka, połączyć ją z 1 łyżką cukru i garścią płatków migdałowych. Pianę ułożyć równomiernie łyżeczką na warstwie śliwek.
kruszonka
1 łyżeczka cynamonu
5 łyżek cukru
5 łyżek mąki
90g masła
garść płatków migdałowych
1 opakowanie cukru waniliowego
Z podanych składników wyrobić palcami kruszonkę. Cukier waniliowy dodać na samym końcu, żeby pokrył grudki ciasta.
Kruszonkę wysypać na górę ciasta i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 45 minut.
Źródło:http://bardzoslodkie.blogspot.com/2013/09/cynamonowe-ciasto-ze-sliwkami.html