Wykonanie
Weekend się kończy...Co upiekliście dobrego na ten czas?Ja korzystam z dobrodziejstw mojego ogródka i wykarczowałam wczoraj wszystkie rosnące w nim krzaczki
rabarbaru. Piekłam już
ciasteczka, muffinki i ciasto z
rabarbarem. A tym razem nadszedł czas na tartę. Wzmacniając wiosną nasz organizm, podnieśmy sobie poziom żelaza pysznym
ciastem z
rabarbarem.

Składniki:1 kg
rabarbaru2 łyżki
cukruCiasto:2
jajka200 g
cukru500 g
mąki tortowej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/3 kostki
masłaKruszonka:200 g
mąki100 g
cukru1
cukier waniliowy1/2 kostki
masłaPrzygotowanie:
Rabarbar myjemy i obieramy z cienkiej skóreczki. Kroimy go na kawałki i mieszamy z 2 łyżkami
cukru (jeśli ktoś lubi słodsze ciasta trzeba dać więcej
cukru ;) Odstawiamy.W misie miksera ubijamy
jajka z
cukrem. Stopniowo dodajemy przesianą
mąkę i
proszek do pieczenia. Miksujemy ;)
Masło rozpuszczamy w rondelku i dolewamy do niego troszkę
wody, odstawiamy do wystudzenia.Przestudzone
masło wlewamy do ciasta i wyrabiamy je na gładką masę. (Można to zrobić mikserem;)Formę na tartę mocno natłuszczamy i wykładamy naszym
ciastem.Odsączamy
rabarbar i wykładamy do na ciasto. Całość posypujemy kruszonką.
Mąkę mieszamy z
cukrem i
cukrem waniliowym. Zagniatamy i stopniowo dodajemy chłodne
masło - kruszonka gotowa!Ciasto pieczemy 45-50 minut w 180 stopniach.Smacznego !



