Kochani, pogoda dopisuje. Dzisiaj wypiłam popołudniową kawę na balkonie skąpanym w słońcu. Sama przyjemność i pierwsze piegi na twarzy. A co słychać w mojej kuchni? Dzisiaj skusiłam się na chińską zupę z kukurydzy i kurczaka. Chińskie zupki z paczki dla mnie nie istnieją. Nie rozumiem jak można kupować takie byle co, kiedy zupa to najprostsze danie do przygotowania.Podstawą tej zupy jest domowy bulion z kurczaka. Mrożona kukurydza, świeży imbir i czosnek…niewiele składników ale jaka eksplozja smaku. Zupę zagęściłam jajkiem. Idealny sposób dla osób na diecie bezglutenowej.Chińska zupa z kukurydzySkładniki: na 4 porcje700 ml bulionu z kurczaka300 g ugotowane mięso z kurczaka200 g mrożonej kukurydzy lub świeżej2 łyżki świeżego imbiru, drobno pokrojonego2 ząbki czosnku2 dymki1 łyżeczka sojowego sosu1 jajko1 msk oljapieprz do smakuCzosnek i imbir podsmaż na oleju. Dodaj bulion, soję i kukurydzę. Zagotuj i gotuj zupę przez 10 minut. Zmiksuj zupę lekko i podgrzej. Mieszając dodaj jajko. Dopraw zupę pieprzem. Podaj zupę z rozdrobnionym mięsem z kurczaka, posypaną dymką.Polecane przepisyProsty przepis na kurczak tikka masalaWołowy woke z orzeszkami cashewKurczak marynowany w tandoori z grilaPerski gulasz z baraniny z auberżyną i łupanym grochemChana masala – ciecierzyca po hindusku z raitą