Wykonanie
ok.15 - 20 dkg
piersi kurczaka1
cebula2 ząbki
czosnku3 cm świeżego
imbiru1 czerwone
chili - dałam pół1
czerwona paprykakilka kolb mini
kukurydzy1 łyżeczka
kurkumy2 łyżeczki proszku
curry2 łyżki
sosu sojowego30 dkg
makaronu ryżowegosól i
pieprz3
jajka lekko rozmieszane
cebulka dymkaolej lub
oliwa do smażeniaW woku rozgrzewam tłuszcz i smażę
kurczaka pokrojonego w niewielkie paseczki przez ok.5 minut. Zdejmuję z woka,układam obok na talerzu.Na pozostałym tłuszczu podsmażam
cebulę pokrojoną w kostkę,następnie,jak zmieknie dorzucam posiekany
czosnek,starty
imbir i posiekany kawałek
chili bez pestek. Następnie dodaję
kukurydzę i pokrojoną w paseczki
paprykę,
kurkumę i
curry.
Makaron ryżowy przygotowuję wg.przepisu na opakowaniu.Do woka dolewam
sos sojowy oraz
makaron,całość mieszam i odsuwam na bok woka tak,by zrobić miejsce na podsmażenie
jajek.Wlewam
jajka,mieszając lekko je podsmażam,nastepnie mieszam z resztą składników.Dorzucam
kurczaka,mieszam. Smak dania można wzbogacić o
krewetki,jednak moi domownicy nie są chętni na
owoce morza dlatego pozostałam jedynie przy
kurczaku.Danie przekładam na talerze,wierzch posypuję posiekanym
szczypiorem. Smacznego!!!