Wykonanie
Uwielbiam
makaron ryżowy za jego delikatność i łatwość przygotowania. W tym przepisie usmażyłam
makaron z
jajkiem i podałam z
kurczakiem w
sosie sojowym z
grzybkami mung. Dla tych, którzy jeszcze nie próbowali kuchni chińskiej jest to idealne danie na posmakowanie orientalnych smaków.
Grzybki mung smakują podobnie do naszych rodzimych
grzybów, są chrupiące i aromatyczne. Z podanych składników przygotujemy porcje dla 4 osób. Gorąco polecam.Składniki:1 opakowanie
makaronu ryżowego1/2 kg
piersi z kurczaka1 opakowanie
grzybków mung1
czerwona papryka2 ząbki
czosnku2
jajkasól,
pieprzsos sojowysuszona
natka pietruszkimielona
papryka chilii,mielony
imbir2 łyżki
oliwy z oliwekWykonanie:
Makaron ryżowy sparzyć wrzącą
wodą i trzymać w niej przez 5-7 minut. Następnie odcedzić
makaron i odstawić. Zagotować
wodę w garnku i wsypać do niej
grzybki mung. Parzyć ( nie gotować) przez 10 minut. Odlać
wodę, oczyścić
grzybki. Ja wycinam miejsca z białymi nalotami i kikuty. Następnie znów włożyć
grzybki mung do garnka, zalać
wodą i gotować przez 15 minut. Po tym czasie odcedzić
grzybki i pokroić w cienkie paseczki.
Kurczaka pokroić w kawałki,
paprykę umyć, wydrążyć z niej pestki i pokroić w paseczki. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę
oliwę z oliwek i wrzucić najpierw paseczki
papryki. Smażyć przez 3 minuty. Następnie dodać
kurczaka i smażyć dalej przez 7 minut. Po tym czasie dodać przeciśnięty przez praskę
czosnek, 1 łyżkę
natki pietruszki, 1 łyżeczkę
papryki, 1/2 łyżeczki
imbiru i
sos sojowy ( około 3 łyżki). Dodać pokrojone w paseczki
grzybki mung. Dusić dalej przez około 5 minut. Doprawić
solą i
pieprzem i ewentualnie
sosem sojowym.Na patelni rozgrzać resztę
oliwy z oliwek i wrzucić
makaron. Podsmażyć chwilę. W miseczce rozkłócić
jajka i wlać na patelnie. Smażyć tak długo, aż
jajka się zetną. Przyprawić
solą i
pieprzem. Na dno talerza wyłożyć porcję
makaronu, a na to porcję
kurczaka z
grzybkami. Podawać średnio ciepłe.