ßßß Cookit - przepis na Nadzienie makowe:

Nadzienie makowe:

nazwa

Wykonanie

Słodkie bułeczki, które zrobiły zawrotną 'karierę' na wielu stronach internetowych. Nie może ich zabraknąć na MW ;-). Za każdym razem mogą być inne: z serem, makiem, orzechami, cynamonem lub po prostu z Waszą ulubioną konfiturą... Nie ryzykuję dużo, jak powiem, że będą Wam bardzo smakowały, są przesmaczne. Bardzo polecam!
Składniki na 16 bułeczek:
325 ml letniego mleka
50 g masła, roztopionego
1,5 łyżeczki majonezu
500 g mąki pszennej
50 g cukru
pół łyżeczki soli
2 i 1/4 łyżeczki suchych drożdży (9 g) lub 18 g drożdży świeżych
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).
Po tym czasie ciasto wyjąć na powierzchnię oprószoną mąką, krótko wyrobić i podzielić na 16 równych części. Z każej części uformować kulkę. Odstawić na 5 - 10 minut przykryte wilgotną ściereczką.
Po tym czasie każdą kulkę rozwałkować na placuszek, który posmarować nadzieniem.
roztopione masło
cukier
mak (suchy)
Rozwałkowany placuszek smarujemy roztopionym masłem, posypujemy cukrem, a następnie makiem. lub nadzienie serowe:
400 g zmielonego twarożku
pół szklanki cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
1 żółtko
4 łyżki miękkiego masła
Wszystkie składniki rozetrzeć na gładką masę. lub nadzienie orzechowe:
200 g zmielonych orzechów laskowych
75 g cukru
3 łyżki słodkiej śmietanki
100 g dżemu morelowego lub brzoskwiniowego
1 łyżka rumu lub aromat rumowy
Wszystkie składniki wymieszać.
Posmarowany nadzieniem placuszek zwinąć w rulonik. Każdy rulonik naciąć wzdłuż zostawiając nieprzecięte około 1/4 długości z każdego końca. Końce zawinąć pod spód i włożyć do środka przez powstałe nacięcie.
Bułeczki układać na blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na 20 - 30 minut do ponownego wyrośnięcia (lub dłużej - powinny podwoić objętość).
Piec około 20 - 25 minut w temperaturze 190ºC. Wyjąć, wystudzić na kratce.
* U mnie bułeczki z makiem i z serem - pychota w obydwu wersjach!
Smacznego :-).
Przepis na bułeczki wyszukany u Agusi, a oryginalnie pochodzi z tego rosyjskiego forum .
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/pluszki-czyli-rosyjskie-buleczki