ßßß Cookit - przepis na Pory zapiekane z boczkiem

Pory zapiekane z boczkiem

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Opis:
Smaczne i niedrogie oryginalne danie.
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
por 4 sztuk
boczek wędzony 8 plastry
natka pietruszki 1/2 pęczek
szczypiorek 1/2 pęczek
koperek 4 gałązki
czosnek 1 ząbki
masło 5 łyżek stołowych
sól według uznania
pieprz według uznania
Wykonanie:
Zieleninę opłukać,drobno posiekać i wymieszać z miękkim masłem lub margaryną.
Czosnek obrać,przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać i dodać do tłuszczu z zieleniną.
Całość doprawić solą i pieprzem.
Por oczyścić,każdy przekroić w poprzek na połowę,a następnie owinąć dokładnie w plaster wędzonego boczku.
Tłuszcz z zieleniną rozgrzać w naczyniu żaroodpornym i ułożyć w nim pory.
Dusić pod przykryciem na małym ogniu ok.20 min.
Parę razy odwrócić,aby się równomiernie przysmażyły.
Podając gotowy,zapieczony por polewamy go tłuszczem z naczynia.
Najlepiej smakuje z białym pieczywem np.bagietką.
Autor: Lusia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Zapiekanki i Pizze
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/8938/Pory-zapiekane-z-boczkiem