Wykonanie
Tą pastę można użyć w dwojaki sposób. Po pierwsze na rodzinne śniadanko smarując nią świeże
pieczywo, po drugie możecie zaserwować ją swoim gościom jako snack – i w takiej formie dzisiaj to zaproponuję. Od paru dni moje wpisy skupiają się na przyjęciu gości na grillu. Nie każdy jednak lubi smażone
mięso, a słodka czy też
mięsna przekąska w trakcie oczekiwania na posiłek nie każdemu musi przypaść do gustu. Postaw na
stole mini sucharki z pastą
awokado – zaskoczysz pomysłem, smakiem i wyglądemSkładniki :1 dojrzałe
awokado (raczej większe)3
jajkałyżka
soku z cytrynyłyżka
majonezu2 ząbki
czosnkusól i
pieprz do smaku
1.
Awokado obieramy ze skórki, wycinamy pestkę i kroimy na mniejsze kawałki (może być w kosteczkę).Reklama2.
Jajka gotujemy na twardo. Obieramy i kroimy na mniejsze kawałki (również może być w kosteczkę). Możesz dodatkowo rozgnieść
jajko trochę widelcem, by łatwiej zrobiła się z niego jednolita masa w blenderze.
3. Wszystkie składniki wrzucamy do blendera, tj.
awokado,
jajko,
majonez, wciskamy
sok z cytryny,
czosnek przeciśnięty przez praskę, dodajemy szczyptę
soli i
pieprzu do smaku. Miksujemy.
4. Pastę nakładamy bezpośrednio na suche mini sucharki, najlepiej zaraz przed podaniem, by za szybko nie zmiękły. Dla ozdoby na talerzu ułożyłam listki
mięty.Ponieważ dla mojego podniebienia pasta ta jest trochę za delikatna ;), na samym końcu przyprawiłam jeszcze gotowe snacki
kolorowym pieprzem.