ßßß Cookit - przepis na Klops z jajkiem

Klops z jajkiem

nazwa

Wykonanie

Dzisiejszy, niedzielny przepis to kolejne wykorzystanie mięsa mielonego na obiad. Będziemy je po prostu piec w wąskiej, podłużnej foremce na ciasto – tzw. keksówce. Możecie również zakupić w sklepie taką jednorazową aluminiową foremkę – dostępne są praktycznie wszędzie.
Potrzebne składniki :
70 dag mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
3-4 jajka
1 cebula
3-4 ząbki czosnku
pęczek pietruszki
trochę bułki tartej (do foremki)
trochę margaryny (do wysmarowania foremki)
przyprawy: pieprz, sól, oregano, tymianek, majeranek, papryka słodka w proszku
Zaczynamy od poszatkowania na drobną kosteczkę cebuli oraz drobnego posiekania natki pietruszki. Możesz ze dwie, trzy gałązki zostawić na później do ozdoby. Przeciskamy czosnek, a w trakcie tych czynności gotujemy na twardo 2-3 jajka (tj. wstawiamy je do garnka z zimną wodą którą lekko osolimy i od momentu zagotowania się wody gotujemy 10 minut).
Jajka po ostudzeniu obieramy, a poszatkowaną cebulkę szklimy dosłownie na ociupince oleju.
Kolejną czynnością jest połączenie ze sobą składników tj. wrzucamy do miski z mięsem zeszkloną cebulkę, poszatkowaną natkę pietruszki, wbijamy 1 surowe jajo, solimy, pieprzymy do smaku i pozostałych przypraw dodajemy mniej więcej po jednej płaskiej łyżeczce – tj. oregano, majeranku, tymianku i słodkiej papryki – jeżeli nie przepadacie za intensywnością przypraw w potrawie, dodajcie mniej. Całość wyrabiamy na jednolitą konsystencję.
Pozostało nam posmarowanie foremki – w tym przypadku keksówki – odrobiną margaryny i podsypanie jej bułką tartą (bardzo cienko jedno i drugie). Na spód układamy jedną, cienką warstwę mięsa, układamy jajka na twardo (2 lub 3) i uzupełniamy foremkę resztą mięsa.
Całość wsadzamy do piekarnika rozgrzanego do 190-200 ’C na około godzinkę.
Podajemy np. z chrzanem czy też z ćwikłą, możemy również na szybko zrobić do niego sos pomidorowy.
reklama
Źródło:http://bettycook.pl/2013/03/klops-z-jajkiem