ßßß
Składniki (na 4 porcje):500 g mięsa mielonego wieprzowego (np. z łopatki)1 jajko3 łyżki bułki tartejpół średniej cebuli2 ząbki czosnku750 g przecieru pomidorowego (w kartoniku)sól, pieprzopcjonalnie inne przyprawy: majeranek, słodka papryka, oreganoolejdo podania: ugotowany makaron spaghetti , natka pietruszkiPrzygotowanie:Mięso mielone przełóż do miski, przypraw solą i pieprzem, opcjonalnie słodką papryką i majerankiem, wciśnij jeden ząbek czosnku. Wbij jajko oraz dodaj bułkę tartą, a następnie wymieszaj wszystko razem - najlepiej czystą dłonią. Następnie natłuść lekko dłonie olejem i formuj klopsiki wielkości orzecha włoskiego lub nieco większe. Uformowane klopsiki smaż na dużej patelni, na oleju, na średnim ogniu przez ok 5-10 minut z każdej strony, aż się zarumienią, a następnie przełóż je na talerz i odstaw. Na tej samej patelni rozgrzej nieco oleju i zeszklij posiekaną cebulę, dodaj do niej pomidorowy przecier i wciśnij ząbek czosnku, smaż kilka minut, dopraw solą i pieprzem do smaku, dodaj oregano wedle uznania. Do gotowego sosu dodaj usmażone wcześniej klopsiki i podgrzewaj razem jeszcze kilka minut. Na talerzach rozłóż makaron, a na nim rozłóż klopsiki i sos. Porcje możesz posypać startym serem i posiekaną natką. Smacznego!
