ßßß Cookit - przepis na Quiche z Bakłażanem, Cukinią, Serem Feta i Suszonymi Pomidorami

Quiche z Bakłażanem, Cukinią, Serem Feta i Suszonymi Pomidorami

nazwa

Wykonanie

Pyszny kisz vel tartę na słono zmajstrowałam. Z taakiej cukinii i fioletowego pana bakłażana. Włoskie smaki kolejny raz (przepis) na językach. Konkretne. Zakochacie się.
Tarta nie należy do tych małokalorycznych - jest syta i apenińska !
Można pojeść a do tego wypić wino i śmiać się do zachodu słońca . Oto moja propozycja podania. :)
Dzięki za przepis, Smaki Alzacji >>
http://smakialzacji.blogspot.com/2012/09/quiche-z-bakazanem-pomidorami-papryka.html
Ciasto:
1 żółtko
100 g zimnego masła
150 g mąki pszennej
1 łyżka jogurtu greckiego
1/2 łyżeczki soli
Mąkę przesiej, masło posiekaj. Wszystkie składniki wymieszaj w misie i wyrób ciasto. Gotową kulę owiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę. Następnie formę na tartę wylep ciastem (dół i boki). Podpiecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 10 minut.
Nadzienie:
pół bakłażana
pół małej cukinii
60 g pomidorów suszonych w oleju
100 g sera typu feta (z ziołami prowansalskimi)
1/2 pęczka zielonej pietruszki
1 łyżka oliwy z oliwek
bazylia
6 łyżek śmietany 18 %
3 jaja
sól, pieprz
Bakłażana i cukinię umyj, wydrąż pestki i pokrój w pół krążki. Ułóż na blaszce wyłożonej papieprem do pieczenia i pędzelkiem posmaruj każdy kawałek oliwą. Piecz w piekarniku w 220 stopniach około 15 minut. Wyjmij. Pomidory suszone pokrój w kawałeczki, fetę w kosteczkę a pietruszkę drobno posiekaj.
Na podpieczonym kruchym spodzie ułóż upieczone warzywa, pokrojone pomidory, fetę, posyp pietruszką. Jajka roztrzep w miseczce widelcem, dodaj śmietanę i przypraw solą, suszoną bazylią i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszaj. Polej wierzch. Włóż do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz około 25 minut (do momentu aż śmietana się zetnie).
Wartość Kaloryczna 2348,85 kcal (cała tarta)
Białko 64,53 g
Węglowodany 148 , 15 g
Tłuszcz 168 , 29 g
Źródło:http://tysiackalorii.blogspot.com/2015/08/quiche-z-bakazanem-cukinia-serem-feta-i.html