Wykonanie
Pyszny kisz vel tartę na słono zmajstrowałam. Z taakiej
cukinii i fioletowego pana
bakłażana. Włoskie smaki kolejny raz (przepis) na językach. Konkretne. Zakochacie się.
Tarta nie należy do tych małokalorycznych - jest syta i apenińska !Można pojeść a do tego wypić
wino i śmiać się do zachodu słońca . Oto moja propozycja podania. :)Dzięki za przepis, Smaki Alzacji >>http://smakialzacji.blogspot.com/2012/09/quiche-z-bakazanem-pomidorami-papryka.html
Ciasto:1
żółtko100 g zimnego
masła150 g
mąki pszennej1 łyżka
jogurtu greckiego1/2 łyżeczki
soliMąkę przesiej,
masło posiekaj. Wszystkie składniki wymieszaj w misie i wyrób ciasto. Gotową kulę
owiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę. Następnie formę na tartę wylep
ciastem (dół i boki). Podpiecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 10 minut.Nadzienie:pół
bakłażanapół małej
cukinii60 g
pomidorów suszonych w
oleju100 g
sera typu
feta (z
ziołami prowansalskimi)1/2 pęczka zielonej
pietruszki1 łyżka
oliwy z oliwekbazylia6 łyżek
śmietany 18 %3
jajasól,
pieprzBakłażana i
cukinię umyj, wydrąż pestki i pokrój w pół krążki. Ułóż na blaszce wyłożonej papieprem do pieczenia i pędzelkiem posmaruj każdy kawałek
oliwą. Piecz w piekarniku w 220 stopniach około 15 minut. Wyjmij.
Pomidory suszone pokrój w kawałeczki,
fetę w kosteczkę a
pietruszkę drobno posiekaj.Na podpieczonym kruchym spodzie ułóż upieczone warzywa, pokrojone
pomidory,
fetę, posyp
pietruszką.
Jajka roztrzep w miseczce widelcem, dodaj
śmietanę i przypraw
solą, suszoną
bazylią i
pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszaj. Polej wierzch. Włóż do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz około 25 minut (do momentu aż
śmietana się zetnie).
Wartość Kaloryczna 2348,85 kcal (cała
tarta)
Białko 64,53 gWęglowodany 148 , 15 gTłuszcz 168 , 29 g