ßßß
 
            
         Składniki:Ciasto drożdżowe: (Składników dałam podwójnie)30 dag mąki2 dag drożdży2 łyżki oleju rzepakowegoniepełna szklanka wodyłyżeczka cukruszczypta solitłuszcz do formyFarsz:1 podwójny filet z kurczaka1 cebula250 g pieczarek250 g żółtego seraprzyprawa do kurczaka, papryka słodka, bazylia, oreganosól, pieprz3 łyżki olejuSos pomidorowy:0.5 szklanki ketchupu pikantnego3 łyżki koncentratu pomidorowego4 łyżki sosu słodko-kwaśnegooregano oraz bazyliaWykonanie:W pierwszej kolejności przygotowujemy ciasto drożdżowe. Mąkę przesiewamy do miski, drożdże, sól i cukier rozpuszczamy w letniej wodzie, wlewamy do mąki. Dodajemy olej i wyrabiamy ciasto, które odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, dzielimy je na pięć części.
Składniki:Ciasto drożdżowe: (Składników dałam podwójnie)30 dag mąki2 dag drożdży2 łyżki oleju rzepakowegoniepełna szklanka wodyłyżeczka cukruszczypta solitłuszcz do formyFarsz:1 podwójny filet z kurczaka1 cebula250 g pieczarek250 g żółtego seraprzyprawa do kurczaka, papryka słodka, bazylia, oreganosól, pieprz3 łyżki olejuSos pomidorowy:0.5 szklanki ketchupu pikantnego3 łyżki koncentratu pomidorowego4 łyżki sosu słodko-kwaśnegooregano oraz bazyliaWykonanie:W pierwszej kolejności przygotowujemy ciasto drożdżowe. Mąkę przesiewamy do miski, drożdże, sól i cukier rozpuszczamy w letniej wodzie, wlewamy do mąki. Dodajemy olej i wyrabiamy ciasto, które odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, dzielimy je na pięć części. Kiedy ciasto odstawimy do wyrośnięcia przygotowujemy nadzienie. Mięso z kurczaka myjemy i osuszamy po czym kroimy w drobną kostkę. Wkładamy je do miseczki i dodajemy przyprawę do kurczaka, paprykę, sól, pieprz, 2 łyżki oleju. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut do lodówki, po czym podsmażamy bez dodatku tłuszczu na rozgrzanej patelni. Studzimy. Pieczarki obieramy i kroimy na pół lub na 4 części, możemy również je pokroić w większą kostkę, wszystko zależy od naszych upodobań i od wielkości grzybów. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanej patelni na łyżce oleju, gdy się zeszkli dodajemy pieczarki i smażymy tak długo aż pieczarki puszcza wodę, która następnie odparuje w trakcie smażenia. Studzimy. Trzemy żółty ser na tarce o dużych oczkach. Łączymy wszystkie składniki sosu do uzyskania jednolitej konsystencji.
Kiedy ciasto odstawimy do wyrośnięcia przygotowujemy nadzienie. Mięso z kurczaka myjemy i osuszamy po czym kroimy w drobną kostkę. Wkładamy je do miseczki i dodajemy przyprawę do kurczaka, paprykę, sól, pieprz, 2 łyżki oleju. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut do lodówki, po czym podsmażamy bez dodatku tłuszczu na rozgrzanej patelni. Studzimy. Pieczarki obieramy i kroimy na pół lub na 4 części, możemy również je pokroić w większą kostkę, wszystko zależy od naszych upodobań i od wielkości grzybów. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanej patelni na łyżce oleju, gdy się zeszkli dodajemy pieczarki i smażymy tak długo aż pieczarki puszcza wodę, która następnie odparuje w trakcie smażenia. Studzimy. Trzemy żółty ser na tarce o dużych oczkach. Łączymy wszystkie składniki sosu do uzyskania jednolitej konsystencji. Każdą z pięciu części rozwałkowujemy na stolnicy na cienki placek, nakładamy na niego kolejno: warstwę sosu, pieczarek, mięsa oraz sera. Zwijamy płat z farszem w roladkę, zawijając boki płatu, by farsz nie wypadł. Blachę wykładamy papierem do pieczenie układamy zwinięte rollery i pieczemy przez 25 -30 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni.
Każdą z pięciu części rozwałkowujemy na stolnicy na cienki placek, nakładamy na niego kolejno: warstwę sosu, pieczarek, mięsa oraz sera. Zwijamy płat z farszem w roladkę, zawijając boki płatu, by farsz nie wypadł. Blachę wykładamy papierem do pieczenie układamy zwinięte rollery i pieczemy przez 25 -30 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni. Podajemy z sosem pomidorowym lub czosnkowym.
Podajemy z sosem pomidorowym lub czosnkowym.
 Inspiracja
Inspiracja