ßßß
Składniki:4 filety z kurczaka1/4 łyżeczki pieprzu czarnego1/4 łyżeczki soli1/2 szklanki mąki3 łyżki oliwy z oliwek3/4 szklanki bulionu z kurczaka200 g pokrojonych w plastry pieczarek50 g masła2 łyżki soku z cytryny3 łyżki jogurtu naturalnegoWykonanie:Należy kurczaka przyprawić posypać solą oraz pieprzem i obtoczyć w mące ( 2 łyżki odsypujemy i zostawiamy do sosu). Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy kurczaka z dwóch stron ok. 7 minut z każdej strony, aż się zarumieni i dobrze wysmaży w środku. Zdejmujemy filety z patelni, kładziemy na talerzu i przykrywamy folią aluminiową aby nie wystygły. Zmniejszamy ogień i wlewamy na patelnię resztę oliwy i wsypujemy dwie łyżki mąki i dokładnie mieszamy. Stopniowo dodajemy bulion, ciągle mieszając. Następnie wrzucamy pieczarki i dusimy ok. 15 minut, aż sos zgęstnieje. Dodajemy masło, sok z cytryny, ciągle mieszając aż masło się rozpuści i połączy z sosem. Nie przerywając mieszania dodajemy jogurt. Rozkładamy kurczaka na talerzu,. polewamy sosem i podajemy.Moja rada:Gdy dodajemy do sosu jogurt, dolewajmy go stopniowo, ciągle mieszając, i nie pozwólmy by sos się zagotował, bo może się zwarzyć.