ßßß Cookit - przepis na Kurczak z miodem i musztardą na sałacie

Kurczak z miodem i musztardą na sałacie

nazwa

Wykonanie

Dziś na blogu ekspresowo i smakowicie!
Często w ciągu tygodnia mamy niewiele czasu by przygotować zdrowy posiłek. Późny powrót z pracy, wiele zobowiązań po pracy i jeszcze mam stać w kuchni całe popołudnie?
No way!
Ale jest i na to sposób. Za każdym razem gdy wiem, że mam mało czasu na przygotowanie obiadu sięgam po ten przepis.
Jest bardzo szybki i lekkostrawny. Idealnie nadaje się do zjedzenia, gdy w planach mamy jeszcze wieczorne wyjście na siłownię.
Ale dość gadania, miało być szybko więc do konkretów:
SKŁADNIKI:
Pierś z kurczaka
Sałata (gotowy mix sałat / sałata lodowa/ lub inna którą lubisz)
Jabłko (najlepiej twarde lekko słodkawe)
Musztarda
Oliwa
Cytryna
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Kurczaka kroimy w paski lub kostkę, przyprawiamy delikatnie sola i pieprzem, smażymy na odrobinie oliwy.
Wersja light – pierś kurczaka wrzucamy do garnka z wodą i odrobiną soli gotujemy do miękkości. Wybieramy z wody, kroimy. Jeśli nie lubisz wersji gotowanej zawiń pierś z kurczaka w folię aluminiową i włóż do piekarnika na 20 minut.
Sałatę należy porwać na małe kawałki (sałaty nie kroimy) i rozłożyć na całym talerzu.
Jabłko myjemy, dzielimy na ćwiartki, wyciągamy gniazdo nasienne i kroimy na cienkie paski, które układamy na sałacie.
Na tak przygotowany talerz układamy kawałki usmażonego/ ugotowanego kurczaka.
Całość polewamy sosem.
Sos : Miód, musztarda, cytryna, mieszamy i na pół minuty do mikrofali, aby miód się rozpuścił i sos był ciepły. Na jeden talerz proponuję: łyżkę miodu, 2 łyżki musztardy (ja daje ostrą i łagodną), sok z połówki cytryny.
Tak przygotowanym sosem polewamy nasze danie.
Z proporcjami składników do sosu można spokojnie eksperymentować i dowolnie łączyć. Jeśli wolisz słodsze więcej miodu, ostrzejsze dodaj ostrą musztardę i dołóż jej więcej,żeby było bardziej orzeźwiające więcej cytryny.
Koniecznie spróbuj sosu przed polaniem sałatki, będziesz wiedzieć czy czegoś brakuje.
Choć powiem Wam, że jakbym się nie starała sos za każdym razem wychodzi zupełnie inny i to chyba największa zaleta tego dania
Kurczak podany w takiej formie to prawdziwa bomba smaków!
Pozdrawiam życząc smacznego,
SmakUla.
Podziel się...
Źródło:http://www.smakula.pl/przepisy/kurczak-z-miodem-i-musztarda-na-salacie