ßßß Cookit - przepis na Jajka faszerowane na Wielkanoc bez majonezu

Jajka faszerowane na Wielkanoc bez majonezu

nazwa

Wykonanie

Chyba każdy się ze mną zgodzi, że jajka to nieodłączny element Świąt Wielkanocnych? Pisanki, kraszanki, jaja do święconki i przeróżne jajeczne dodatki zdobiące świąteczny stół. Jajka w okresie Świąt Wielkanocnych najczęściej trafiają na nasze stoły w towarzystwie majonezu. Oczywiście łyżeczka majonezu jeszcze nikomu nie zaszkodziła, ale gdy dodamy do tego tradycyjne sałatki warzywne z sosem majonezowym, białe kiełbasy z żurkiem, pasztety i wędliny domowe i oczywiście baby i mazurki wielkanocne robi się już mocno kalorycznie. Ale małymi zabiegami możemy zredukować ilość kalorii przyswajanych podczas świątecznego śniadania. Na pierwszy ogień, czym zastąpić jaja z majonezem? Odpowiedź jest prosta, wystarczy nafaszerować jajka ulubionymi dodatkami zmieszanymi z jogurtem greckim, musztardą czy odrobiną chrzanu. Przygotowałam dla Was moje ulubione wersje jaj faszerowanych, mam nadzieję że zainspirują Was do małych wielkanocnych wariacji na ich temat.
puszka tuńczyka
0,5 pora
6 jaj ugotowanych na twardo
2 łyżeczki musztardy
2 łyżki jogurtu greckiego
sól, pieprz
szczypiorek i kiełki do dekoracji
Jajka gotujemy na twardo, obieramy i przekrajamy wzdłuż na połówki. Delikatnie wybieramy żółtka, które przekładamy do oddzielnej miseczki. Żółtka łączymy z odsączonym tuńczykiem, pokrojonym drobno porem, musztardą i jogurtem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Otrzymaną pastą faszerujemy białka jaj, ozdabiamy szczypiorkiem lub kiełkami. Pozostałą pastę możemy śmiało wykorzystać do kanapek.
jajka 4 szt.
koperek (cały pęczek)
serek homogenizowany naturalny ok. 2-3 łyżki
chrzan 1łyżeczka
kiełki
szczypiorek
sól, pieprz
łosoś wędzony
opcjonalnie kapary, oliwki
Jajka ugotowane na twardo obieramy i odkrajamy czubek, tak by móc wybrać żółtko. Delikatnie wydrążamy jajko pozostawiając tylko białko. Żółtko przekładamy do oddzielnej miseczki i łączymy z serkiem naturalnym, chrzanem, posiekanym koperkiem i ewentualnie kaparami lub oliwkami (nie każdy przepada za oliwkami/ kaparami, więc proponuję pokroić je na drobne kawałeczki i dekoracyjne posypać po wierzchu niektóre z jajek.) Farsz rozdrabniamy widelcem, całość doprawiamy do smaku. Wydrążone białka owijamy plasterkiem łososia wędzonego i delikatnie przewiązujemy szczypiorkiem. W przypadku gdy łosoś jest dość oporny i nie trzyma się jajka proponuję przekłuć, owinięte już łososiem, jajko wykałaczką. Jajko nadziewamy przygotowanym farszem. Ze względu na towarzystwo łososia wędzonego, który jest dość słony, proponowałabym nie przesadzać z ilością dodanej soli do farszu.
kapary 1 łyżeczka
1/2 ostrej papryczki
pietruszka garść
musztarda 2 łyżeczki
3 jaja
Jajka gotujemy na twardo, obieramy i przekrajamy wzdłuż na połówki. Wybieramy delikatnie żółtko, które przekładamy do osobnej miseczki. Kapary, ostrą papryczkę chilli oraz natkę pietruszki drobno siekamy, łączymy z żółtkami. Dodajemy dwie łyżeczki musztardy i dokładnie mieszamy. Tak przygotowanym nadzieniem faszerujemy połówki jaj. Gotowe jaja ozdabiamy papryczkami chilli lub szczypiorkiem.
wędlina z kurczaka lub indyka ok 3 plastry
chrzan 1 łyżeczka
jogurt grecki 2 łyżeczki
4 jaja
Jajka gotujemy na twardo, obieramy i przekrajamy wzdłuż na połówki. Delikatnie wybieramy żółtka, które przekładamy do oddzielnej miseczki. Wędlinę kroimy w drobną kostkę, dodajemy chrzan oraz jogurt grecki i łączymy z żółtkami jaj. Całość dokładnie mieszamy a otrzymaną pastą faszerujemy jaja. Dekorujemy kiełkami brokuła lub koperkiem.
Sposobów na jajka faszerowane jest mnóstwo, ja przedstawiam zaledwie kilka propozycji, które są bardzo szybkie w przygotowaniu, więc wystarczy wcześniej ugotować i obrać jajka a samym farszem możemy zająć się tuż przed świątecznym śniadanie. Jajka faszerowane w takiej wersji są mocno kremowe, dość wyraziste w smaku i zdecydowanie nie brakuje w nich majonezu!
A Ty jaką wersję jaj faszerowanych przygotujesz w tym roku?
Pozdrawiam
SmakUla.
Podziel się...
Źródło:http://www.smakula.pl/przepisy/jajka-faszerowane-na-wielkanoc-bez-majonezu