ßßß
Składniki (na 3 porcje)250 g makaronu kukurydzianego rurka lub świderek200 g zwartego sera feta1 średni brokuł7 średnich pieczarek1 duża cebula2 łyżki masła klarowanegoDressinggarść świeżych liści bazylii3 łyżki oliwy z oliwek1 łyżeczka octu balsamicznego1 łyżka jogurtu naturalnego lub majonezu biosól ziołowa, pieprzszczypta sproszkowanego czosnku, czosnek niedźwiedzi
PrzygotowanieMakaron ugotować w wodzie z solą wg przepisu na opakowaniu. Przestudzić i włożyć do dużej miski. Obrać cebulę i posiekać w piórka. Pieczarki umyć, obrać i również pokroić w plasterki. Brokuł umyć, podzielić na różyczki i namoczyć kilka minut w wodzie z 3 łyżkami octu jabłkowego (aby wszelkie żyjątka wydostały się z niego, jeśli kryją się gdzieś w różyczkach lub łodygach). Opłukać i ugotować na parze lub w osolonej wodzie na półmiękko. Na patelni rozgrzać masło klarowane i dodać cebulę. Dusić chwilę podlewając wodą i dorzucić pieczarki. Posolić i dusić kilkanaście minut, aż będą miękkie i woda odparuje. Składniki dressingu zmiksować na gładko i wymieszać z makaronem. Dodać różyczki brokułu i pieczarki. Ser feta pokroić w drobną kostkę i delikatnie wymieszać z pozostałymi składnikami. W razie potrzeby doprawić.