Wykonanie
Fermentowanej żywności nigdy nie mam dość! A zimą takie prasowanki bardzo mi smakują. Często jadam je, jako dodatek do śniadania. Bazę do nich robię z tego, co dobrze fermentuje, a dodatki są już dowolne. Zawsze używam warzyw, które akurat mam w lodówce i które bardzo lubię. O zaletach takiej surówki, zwanej też prasowanką
pisałam już w
poście o prostych prasowankach.A więc:
Cukinia i o niej trochę informacji przy okazji mojej pizzy z
cukinii .
RukolaTo witaminy A, B, C oraz K. Zawiera wapń i żelazo oraz jest źródłem cynku. Dzięki zawartości aminokwasów siarkowych wykazuje też działanie bakteriobójcze.
GrejpfrutPektyny, witamina C, błonnik, niski indeks glikemiczny, nie mówiąc o dobrym wpływie na przemianę materii i układ
sercowo – naczyniowy.
MigdałyCzyli witamina E, błonnik, magnez i wapń.I mamy tak wiele w jednej fermentowanej surówce.
Składniki3 średnie
cukinie1 długi
ogórek2 garście
rukoli1 średni
grejpfrut¼ szklanki
płatków migdałowych¾ łyżki
soli himalajskiej1 łyżka
oliwy z oliwekpieprzPrzygotowanieW plastikowym lub szklanym, głębokim naczyniu, układamy warstwami pokrojone w plastry
ogórki,
rukolę i startą na tarce
cukinię. Warstwy lekko solimy. Przykrywamy talerzykiem i obciążamy odważnikiem, butelką
wody lub kamieniem polnym, wcześniej wyszorowanym i wyprażonym. Zostawiamy tak przynajmniej na całą noc. Rano zdejmujemy obciążenie i zlewamy
wodę znad talerzyka. Mieszamy i dodajemy
oliwę.
Grejpfruta myjemy, obieramy, dzielimy na cząstki i kroimy na dowolne kawałeczki.
Migdały wsypujemy na suchą, rozgrzaną patelnię i prażymy kilka minut, aż się przyrumienią. Można dodać nieco
pieprzu.