ßßß Cookit - przepis na Babeczki ziołowe bez glutenu

Babeczki ziołowe bez glutenu

nazwa

Wykonanie

Lubię raczej czyste zupy, a żeby wzmocnić uczucie sytości, czasem piekę sobie takie babeczko – muffinki, bez glutenu, ale mięciutkie i naprawdę długo świeże. Wyobraźcie sobie zupę grzybową i takie śmieszne mini babeczki, jako dodatek, rozpływające się w ustach i lekkie… Kiedy zostaną Wam białka po zrobieniu kruchego ciasta lub innego eksperymentu, do którego używa się głównie żółtek, nie marnujcie ich, tylko zróbcie przekąskę do zupy albo sałatki. Fajnie się przechowują w lodówce przez co najmniej kilka dni. Można je też przed podaniem podgrzać w opiekaczu, wtedy są jeszcze lepsze...
Babeczki ziołowe (około 20 małych babeczek)
Składniki
100 g mąki kokosowej
100 g mąki kukurydzianej
1 jajo
3 białka
100 g pokruszonego owczego sera feta
1,5 szklanki mleka owsianego lub sojowego (nie powinno być słodkie)
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka proszku do pieczenia na kamieniu winnym
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka słodkiej papryki
świeżo zmielony pieprz
0,5 łyżeczki soli himalajskiej
3 łyżeczki czosnku niedźwiedziego
Przygotowanie
Wymieszać wszystkie sypkie składniki. W drugiej misce ubić białka na sztywno. Utrzeć jajo z oliwą i fetą i powoli dodawać sypkie składniki. Wlać mleko i mieszając delikatnie, dodać ubite białka. Całość dobrze połączyć i nałożyć łyżką do silikonowych foremek na babeczki lub innych, zwykłych foremek wysmarowanych odrobiną masła klarowanego lub tłuszczu kokosowego. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 ̊ C i piec przez około 20-25 minut, aż babeczki się zrumienią.
Źródło:http://www.alezakwas.pl/2014/12/babeczki-zioowe-bez-glutenu.html