Wykonanie
Lubię czasami w niedzielne popołudnie przekąsić coś słodkiego. Staram się robić małe objętościowo ciasta, żeby każdy zjadł kawałek, a ciasto nie zajmowało miejsca w lodówce przez kilka dni i niestety... nie kusiło. To nie tak, że sobie czegoś uparcie odmawiam. Ale jest tyle wartościowych posiłków i wspaniałych produktów do zjedzenia, że napychanie się
słodyczami tylko dlatego, żeby się nie zmarnowały, nie ma większego sensu. Nawet najlepsze rzeczy w nadmiarze nie smakują. Najlepiej postarać się o towarzystwo w czasie degustacji i dzielić się smakołykami, wcale nie z wrogami, tylko z najlepszymi przyjaciółmi!Zrobienie tej tarty wcale nie jest pracochłonne. Przygotowanie wcześniej
makowego nadzienia i schłodzenie ciasta znacznie ułatwi jej upieczenie. Nie trzeba ubijać piany, smażyć
owoców, roztapiać
czekolady... Tym razem. Do dzieła!
Składniki (na 2 małe tarty o średnicy ok. 20 cm)Na ciasto300 g
razowej mąki orkiszowej100 g
otrąb owsianych0,5 szklanki
mleka owsianego80 g ciemnego
cukru nierafinowanego (u mnie
palmowy)8 łyżek
oliwy z oliwek lub rozpuszczonego tłuszczu
kokosowegoszczypta
soliNadzienie125 g zmielonego w młynku na
mąkę maku100 g zmielonych
orzechów włoskich100 g
rodzynek2
jaja3-4 łyżki
syropu z
buraka lub
daktylowego1,5 szklanki
mleka sojowego lub owsianego2 łyżki
masła klarowanegogarść
płatków migdałowychPolewa i dodatki250-300 g
serka ricotta3 łyżki
syropu z agawygarstka
płatków migdałowych2 łyżki startej
gorzkiej czekolady2 duże dojrzałe
brzoskwiniePrzygotowanieSkładniki na ciasto mieszamy i zagniatamy podobnie jak ciasto kruche. Smarujemy tłuszczem i posypujemy
otrębami formę do pieczenia, albo wykładamy ją specjalnym papierem. Ciasto rozgniatamy cienko w palcach i wylepiamy dokładnie formę. Nakłuwamy widelcem i chłodzimy w lodówce około godziny. Ja przygotowuję ciasto wieczorem, a rano je piekę.Nadzienie : w garnku zagotowujemy
mleko z
masłem i wrzucamy wszystkie składniki oprócz jaj, Mieszamy je około 10 minut do spulchnienie
maku (powinien wchłonąć większość płynu i być miękki). Zestawiamy z ognia i studzimy. Jak masa będzie chłodna, dodajemy do niej 2
jaja i dokładnie mieszamy.
Serek ricotta miksujemy z
syropem z agawy w blenderze albo dobrze mieszamy trzepaczką.
Brzoskwinie myjemy dokładnie, wyjmujemy pestki i kroimy ze skórką na cząstki.Nagrzewamy piekarnik do 190˚C i wyjmujemy ciasto z lodówki. Pieczemy wstępnie samo ciasto 10 minut, wyjmujemy je z piekarnika i nakładamy nadzienie
makowe. Powinno sięgać do około ¾ ciasta lub trochę wyżej. Na masę z
maku wykładamy ubity
serek ricotta i układamy na nim cząstki
brzoskwiń i posypujemy
płatkami migdałowymi. Wstawiamy ponownie do piekarnika i pieczemy około 30-35 minut. Po upieczeniu dekorujemy jeszcze startą
czekoladką i już. Gotowe.