ßßß Cookit - przepis na Ketchup domowy - wiem, co jem

Ketchup domowy - wiem, co jem

nazwa

Wykonanie

Ketchup domowy samo zdrowie bez dodatków i konserwantów. Taki też powstał dzisiaj w mojej kuchni. Trochę pokombinowany, ale chyba właśnie najlepszy. Można po swojemu zrobić smakowo bardziej pikantny, czy też bardziej winny. Dlatego doprawianie ketchupu pozostawiam smakom każdej gospodyni. W przepisie podaję tylko przypuszczalne proporcje soli , cukru papryczki chili itp.
Zrobiłam z takiej ilości pomidorów, ponieważ tyle posiadłam w domu. Można więc zwiększyć porcje. U mnie 7 małych i średnich słoiczków
SKŁADNIKI:
1,5 kg pomidorów ( miękkich)
2 marchewki
2 papryki czerwone
4 jabłka (winne)
3 ząbki czosnku
1/2 małej cukinii ( można więcej)
1/2 pietruszki
3-4 łodygi liści selera naciowego
3 cebule
Przyprawy:
2 listki laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
garść bazylii
1 łyżka ziół prowansalskich
2-3 łyżki soli
2 -3 łyżki cukru
1/2 łyżki pieprzu prawdziwego
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
1 łyżka słodkiej papryki
1/4 łyżki sproszkowanej papryczki chili
3 łyżki winnego octu
WYKONANIE
Pomidory płuczemy, wyrzynamy środki i kroimy na ćwiartki.
Marchewkę, jabłko, pietruszkę obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Z papryki usuwamy ziarna i kroimy w kostkę.
Cukinie i cebule również kroimy w kostkę, dodajemy rozdrobniony czosnek, liść i ziele angielskie.
seler i bazylię siekamy i łączymy z pozostałymi składnikami. dodajemy zioła prowansalskie.
wszystko gotujemy pod przykryciem ok 1 . 5 godziny, często mieszając.
Kiedy warzywa są już miękkie, odstawiamy z ognia i blendujemy do uzyskania gęstej masy.
Następny etap to dokładne przecieranie przez sito. robimy to bardzo dokładnie, aż na dnie sita zostanie łyżka.
Do przetartej masy dodajemy sól, , pieprz, cukier przyprawy Smakujemy i robimy według własnego cukru. Można dodać więcej octu , cukru itp.
Całość gotujemy jeszcze aż masa zgęstnieje. Pasteryzujemy ok 10 min.
Źródło:http://wkuchennymoknieewy.blogspot.com/2015/09/ketchup-domowy-wiem-co-jem.html