Wykonanie
Ketchup domowy samo zdrowie bez dodatków i konserwantów. Taki też powstał dzisiaj w mojej kuchni. Trochę pokombinowany, ale chyba właśnie najlepszy. Można po swojemu zrobić
smakowo bardziej pikantny, czy też bardziej
winny. Dlatego doprawianie
ketchupu pozostawiam smakom każdej gospodyni. W przepisie podaję tylko przypuszczalne proporcje
soli ,
cukru papryczki chili itp.Zrobiłam z takiej ilości
pomidorów, ponieważ tyle posiadłam w domu. Można więc zwiększyć porcje. U mnie 7 małych i średnich słoiczków
SKŁADNIKI:1,5 kg
pomidorów ( miękkich)2
marchewki2
papryki czerwone4
jabłka (
winne)3 ząbki
czosnku1/2 małej
cukinii ( można więcej)1/2
pietruszki3-4 łodygi liści
selera naciowego3
cebulePrzyprawy:2
listki laurowekilka ziaren
ziela angielskiegogarść
bazylii1 łyżka
ziół prowansalskich2-3 łyżki
soli2 -3 łyżki
cukru1/2 łyżki
pieprzu prawdziwego1/2 łyżeczki
pieprzu ziołowego1 łyżka
słodkiej papryki1/4 łyżki sproszkowanej
papryczki chili3 łyżki
winnego octuWYKONANIE
Pomidory płuczemy, wyrzynamy środki i kroimy na ćwiartki.
Marchewkę,
jabłko,
pietruszkę obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Z
papryki usuwamy ziarna i kroimy w kostkę.
Cukinie i
cebule również kroimy w kostkę, dodajemy rozdrobniony
czosnek, liść i
ziele angielskie.
seler i
bazylię siekamy i łączymy z pozostałymi składnikami. dodajemy
zioła prowansalskie.wszystko gotujemy pod przykryciem ok 1 . 5 godziny, często mieszając.
Kiedy warzywa są już miękkie, odstawiamy z ognia i blendujemy do uzyskania gęstej masy.
Następny etap to dokładne przecieranie przez sito. robimy to bardzo dokładnie, aż na dnie sita zostanie łyżka.
Do przetartej masy dodajemy
sól, ,
pieprz,
cukier przyprawy Smakujemy i robimy według własnego
cukru. Można dodać więcej
octu ,
cukru itp.Całość gotujemy jeszcze aż masa zgęstnieje. Pasteryzujemy ok 10 min.