Wykonanie
Wędzenie przynajmniej dwa
razy do roku. Tak to wygląda u mnie. Wiem, co jem to ważne, ponieważ w dobie konserwantów i ulepszaczy wpadamy w niezłą pułapkę żywieniową. Czytanie składników na opakowaniach sprawia, że już nie wiem, czy to, co jem jest tym, czym być powinno? Dlatego prosta zasada. piekę. wędzę i bardzo rzadko kupuję
wędliny. Dzisiaj polecam odgrzebany przepis z mojego starego bloga na
kiełbasę domową. Myślę ,że wkrótce dodam nowe przepisy, bo na te święta też będzie wędzonka.
SKŁADNIKI9 kg
mięsa w tym
łopatka,
karkówka,
szynka1 kg
boczku1 kg
słoniny120 g
soli3 g
majeranku3 g
ziela angielskiego15 g
pieprzu mielonego
czosnek jedna główka plus granulat pół
torebki1 litr
wody zimnej200 g skórki ze
słoniny plus
wywar.WYKONANIE
Mięso mielimy na rzadkiej siatce,
słoninę i
boczek na gęstszej. Do
mięsa dodajemy wszystkie
przyprawy,
ziele angielskie zmiażdżyć. Cała sztuka dobrej
kiełbasy polega na odpowiednim wyrobieniu farszu.
Potem już tylko napełnianie jelit przez odpowiednią rurkę.Efekt końcowy na zdjęciu
SMACZNEGOCzekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.