Wykonanie
Kilka lat temu poznałem pewnego osobnika, który z zawodu był masarzem. Zachwycałem się wtedy jego wyrobami, a zwłaszcza
białą kiełbasą.Zawsze zastanawiałem się, czy sam byłbym w stanie zrobić taką samą
białą kiełbasę i w końcu w tym roku postanowiłem spróbować moich sił. Udało się! Okazało się, że zrobienie
białej kiełbasy wcale nie jest takie trudne jak się mogłoby wydawać. Jest tylko nieco czasochłonne.
Kiełbasa jest o niebo lepsza od kupnej, a dodatkowo mamy pewność co w niej jest.Od tej
pory nie kupię już nigdy
białej kiełbasy w sklepie!A kto z Was robił już kiedyś białą kiełbasę? Macie swoje przepisy?
Składniki:- 1 kg
szynki wieprzowej- 1,5 kg
karkówki- 1,5 kg
łopatki- 1 kg
boczku surowego- 100 g
soli- 2 łyżki mielonego
pieprzu- 5 ząbków
czosnku- opakowanie
majeranku- 0,5 l letniej, przegotowanej
wody- około 10 m jelit wieprzowychSposób przygotowania:
Mięso myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki. Nie mieszamy rodzajów
mięsa ze sobą.
Szynkę mielimy w maszynce przez grube oczka.
Karkówkę i
łopatkę mielimy przez oczka średnie.
Boczek mielimy przez najmniejsze oczka.
Szynkę,
łopatkę i
karkówkę wkładamy do jednego naczynia i mieszamy energicznie przez około 20 minut dolewając stopniowo
wodę.
Mięso po wymieszaniu powinno być kleiste i zwarte.Następnie dodajemy
przyprawy,
sól, przeciśnięty przez praskę
czosnek i
boczek i jeszcze raz całość dokładanie mieszamy, aż składniki się połączą.
Mięso możemy odstawić na chwilę, aby się przegryzło.W tym czasie płuczemy jelita i namaczamy je w letniej wodzie przez około 20 minut.Następnie nakładamy jelita na nadziewarkę. Zawiązujemy koniec na supeł lub sznurkiem konopnym i nadziewamy, uważając aby jelito nie pękło.Tak przygotowaną
kiełbasę możemy zamrozić.Z tej ilości składników otrzymałem około 50 szt.
kiełbas (długość około 15 cm).Przed podaniem
kiełbasę należy sparzyć przez około 20 minut w wodzie.Smacznego!Wpis bierze udział w akcji: