ßßß Cookit - przepis na Wędzonki domowe

Wędzonki domowe

nazwa

Wykonanie

Wędzonki domowe nie wymagają rekomendacji i nie są trudne w wykonaniu.
Jedyny problem to wędzarnia.
My skorzystaliśmy z konstrukcji Zdzisia, zbudowanej w jednym z zakątków ogrodu.
Sprawdziła się idealnie.
Mięso na wędzonki musimy przygotować przez peklowanie.
Składniki solanki na ok. 3-4 kg mięsa:
-1,5 l wody
-3 czubate łyżki soli kamiennej
-5 dkg soli peklowej ( peklosoli )
-kilka listków laurowych
-kilka ziaren pieprzy ziarnistego i ziela angielskiego
-2-3 duże ząbki czosnku
My przeznaczyliśmy ok. 8 kg mięsa ( karkówka, schab, szynka, boczek ).
Uzyskaliśmy z tego ok. 6 kg wędzonki.
Wodę przegotowujemy i studzimy.
Obie sole łączymy, mieszamy z pokrojonym drobno czosnkiem i rozdrobnionymi
ziarnami pieprzu i ziela angielskiego oraz pokruszonymi listkami laurowymi.
Tak przygotowana mieszankę rozpuszczamy w w wystudzonej wodzie.
Solankę wlewamy do naczynia ( wiaderka , miski ).
W naczyniu układamy ściśle mięso.
Dociskamy, np. talerzem i przykrywamy pokrywką.
Wstawiamy do lodówki na 5-6 dni.
Raz na dobę mięso odwracamy.
Wyciągamy z solanki, płuczemy zimna wodą i osuszamy.
Zawijamy w gazę, okręcamy sznurkiem i mięso jest gotowe do wędzenia.
Wędzarnia Zdzisia już czeka na mięsko.
Potrzeba tylko kilka kawałków drewna.
My użyjemy drewna jabłoni.
Mięso zawieszamy na metalowych hakach i umieszczamy w beczce wędzarni.
Przykrywamy beczkę, najlepiej workami jutowymi i wędzimy ok. 6 godzin.
Od czasu do czasu podkładamy drewno oraz zaglądamy do beczki,
aby sprawdzić kolor mięska.
Na pół godziny przed zakończeniem wędzenia odsłaniamy beczkę.
Wędzonka gotowa.
Nie ma takich mocnych, którzy powstrzymaliby się przed odkrojeniem kawałka
jeszcze ciepłej i pachnącej wędzonki.
Sznurki i gazę usuwamy po wystudzeniu wędzonek.
Dziękujemy Celince i Zdzisiowi.
Smacznego!
Źródło:http://maminek61.blogspot.com/2014/10/wedzonki-domowe.html