Wykonanie
Wędzonki domowe nie wymagają rekomendacji i nie są trudne w wykonaniu.Jedyny problem to wędzarnia.My skorzystaliśmy z konstrukcji Zdzisia, zbudowanej w jednym z zakątków ogrodu.Sprawdziła się idealnie.
Mięso na wędzonki musimy przygotować przez peklowanie.Składniki solanki na ok. 3-4 kg
mięsa:-1,5 l
wody-3 czubate łyżki
soli kamiennej-5 dkg
soli peklowej ( peklosoli )-kilka listków laurowych-kilka ziaren
pieprzy ziarnistego i
ziela angielskiego-2-3 duże ząbki
czosnkuMy przeznaczyliśmy ok. 8 kg
mięsa (
karkówka,
schab,
szynka,
boczek ).Uzyskaliśmy z tego ok. 6 kg wędzonki.
Wodę przegotowujemy i studzimy.Obie
sole łączymy, mieszamy z pokrojonym drobno
czosnkiem i rozdrobnionymiziarnami
pieprzu i
ziela angielskiego oraz pokruszonymi listkami laurowymi.Tak przygotowana mieszankę rozpuszczamy w w wystudzonej wodzie.Solankę wlewamy do naczynia ( wiaderka , miski ).W naczyniu układamy ściśle
mięso.Dociskamy, np. talerzem i przykrywamy pokrywką.
Wstawiamy do lodówki na 5-6 dni.Raz na dobę
mięso odwracamy.
Wyciągamy z solanki, płuczemy zimna
wodą i osuszamy.Zawijamy w gazę, okręcamy sznurkiem i
mięso jest gotowe do wędzenia.
Wędzarnia Zdzisia już czeka na
mięsko.
Potrzeba tylko kilka kawałków drewna.My użyjemy drewna jabłoni.
Mięso zawieszamy na metalowych hakach i umieszczamy w beczce wędzarni.Przykrywamy beczkę, najlepiej workami jutowymi i wędzimy ok. 6 godzin.
Od czasu do czasu podkładamy drewno oraz zaglądamy do
beczki,aby sprawdzić kolor
mięska.
Na pół godziny przed zakończeniem wędzenia odsłaniamy beczkę.
Wędzonka gotowa.
Nie ma takich mocnych, którzy powstrzymaliby się przed odkrojeniem kawałkajeszcze ciepłej i pachnącej wędzonki.
Sznurki i gazę usuwamy po wystudzeniu wędzonek.Dziękujemy Celince i Zdzisiowi.
Smacznego!