ßßß Cookit - przepis na Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

nazwa

Wykonanie

Takie pierogi oprócz ruskich to przysmak moich dzieci. Polecam.
SKŁADNIKI
1/2 kilograma kapusty
5 dag grzybów suszonych
2 cebule
olej rzepakowy
sól , pieprz
Na ciasto
1/2 kg maki
1 szklanka gorącej wody
2 łyżki oleju
2 jajka
1 żółtko
WYKONANIE
Z mąki i pozostałych składników wyrabiamy ciasto, powinno być szkliste.
Kapustę spłukujemy wodą, odgotowujemy do miękkości.
Grzyby zalewamy wodą moczymy, a potem gotujemy ok . 1 godz.
Cebulkę dusimy na oleju, dodajemy pokrojone grzyby i dalej obsmażamy tak ok 10 min..
Kapustę przecedzamy przez sito, jak ostygnie odciskamy, szatkujemy nożem, można przekręcić przez maszynkę. Do kapusty dodajemy uduszone grzybki i cebulę. mieszamy dodajemy do smaku sół pieprz. Kleimy pierogi, gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju. Jak wypłyną , po minucie wyjmujemy.
SMACZNEGO
Źródło:http://wkuchennymoknieewy.blogspot.com/2014/10/pierogi-z-kapusta-i-grzybami.html