ßßß Cookit - przepis na - parmezan starty na tarce o drobnych oczkach,

- parmezan starty na tarce o drobnych oczkach,

nazwa

Wykonanie

lip 22nd Pizza Michała
Dzisiaj profesjonalna, pyszna pizza na cieniutkim spodzie z serem zamkniętym w chrupiących brzegach. Tak wygląda nasza dwusmakowa wersja:
Składniki na ciasto (2 pizze):
- 500 g mąki tortowej,
- 125 ml letniej wody,
- 125 ml letniego mleka 3,2%,
- 20 g świeżych drożdży,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 płaskie łyżeczki cukru,
- 1,5 łyżeczki soli.
Wodę, mleko, 1 łyżeczkę cukru i drożdże mieszamy i odstawiamy do spienienia się. Teraz dodajemy resztę składników, wyrabiamy na sprężyste ciasto, które przykrywamy czystą ściereczką i ostawiamy do wyrośnięcia na pół godziny. W tym czasie przygotowujemy składniki na dwie pizze:
- ser żółty pokrojony w słupski (będziemy zawijać je w brzegi),
- 1 średni pomidor pokrojony w bardzo cienkie plasterki,
- 2 duże pieczarki pokrojone w bardzo cienkie plasterki,
- 1 średnia cebula pokrojona w cieniutkie pióra,
- 10 czarnych oliwek w plasterki,
- kilka cienkich plastrów szynki szwarcwaldzkiej lub innej wędzonej.
Sos do posmarowania ciasta przed nałożeniem składników (na dwie pizze):
- 2 łyżki przecieru pomidorowego,
- łyżeczka oregano,
- łyżeczka bazylii,
- pół łyżeczki ostrej papryki,
- łyżeczka oliwy z oliwek.
Gdy ciasto na pizzę nam wyrośnie, przerabiamy je jeszcze krótko i dzielimy na dwie części. Najpierw rozwałkowujemy jedną na papierze do pieczenia na wielkość blachy od piekarnika, na której będziemy piekli pizzę. 1 cm od brzegu układamy na całym obwodzie pizzy słupki sera i zawijamy jak na zdjęciu tworząc brzegi. Następnie całość (włącznie z brzegami) smarujemy przygotowanym sosem pomidorowym i nakładamy 1/4 startego parmezanu, pieczarki, cebulę, szynkę, plasterki pomidora, oliwki i posypujemy ponownie 1/4 porcji startego parmezanu.
Czekamy, aż pizza chwilę podrośnie, nagrzewamy piekarnik (góra dół) do 220 stopni a w tym czasie przygotowujemy drugą pizzę, aby móc je upiec jedna po drugiej. Pizzę pieczemy na I poziomie od dołu przez 12 minut.
Przepis jest fantastyczny a pizza jak z włoskiej restauracji! Dziękujemy autorowi za fajny przepis i tutorial pizzowy
Smacznego!!
Źródło:http://do-eat-yourself.pl/?p=990