ßßß
Składniki na ciasto (2 pizze):- 500 g mąki tortowej,- 125 ml letniej wody,- 125 ml letniego mleka 3,2%,- 20 g świeżych drożdży,- 3 łyżki oliwy z oliwek,- 2 płaskie łyżeczki cukru,- 1,5 łyżeczki soli.Wodę, mleko, 1 łyżeczkę cukru i drożdże mieszamy i odstawiamy do spienienia się. Teraz dodajemy resztę składników, wyrabiamy na sprężyste ciasto, które przykrywamy czystą ściereczką i ostawiamy do wyrośnięcia na pół godziny. W tym czasie przygotowujemy składniki na dwie pizze:- ser żółty pokrojony w słupski (będziemy zawijać je w brzegi),- 1 średni pomidor pokrojony w bardzo cienkie plasterki,- 2 duże pieczarki pokrojone w bardzo cienkie plasterki,- 1 średnia cebula pokrojona w cieniutkie pióra,- 10 czarnych oliwek w plasterki,- kilka cienkich plastrów szynki szwarcwaldzkiej lub innej wędzonej.Sos do posmarowania ciasta przed nałożeniem składników (na dwie pizze):- 2 łyżki przecieru pomidorowego,- łyżeczka oregano,- łyżeczka bazylii,- pół łyżeczki ostrej papryki,- łyżeczka oliwy z oliwek.
Gdy ciasto na pizzę nam wyrośnie, przerabiamy je jeszcze krótko i dzielimy na dwie części. Najpierw rozwałkowujemy jedną na papierze do pieczenia na wielkość blachy od piekarnika, na której będziemy piekli pizzę. 1 cm od brzegu układamy na całym obwodzie pizzy słupki sera i zawijamy jak na zdjęciu tworząc brzegi. Następnie całość (włącznie z brzegami) smarujemy przygotowanym sosem pomidorowym i nakładamy 1/4 startego parmezanu, pieczarki, cebulę, szynkę, plasterki pomidora, oliwki i posypujemy ponownie 1/4 porcji startego parmezanu.Czekamy, aż pizza chwilę podrośnie, nagrzewamy piekarnik (góra dół) do 220 stopni a w tym czasie przygotowujemy drugą pizzę, aby móc je upiec jedna po drugiej. Pizzę pieczemy na I poziomie od dołu przez 12 minut.
Przepis jest fantastyczny a pizza jak z włoskiej restauracji! Dziękujemy autorowi za fajny przepis i tutorial pizzowySmacznego!!