Wykonanie
kwi 26th Lekka
polędwica w zdrowym sosieZdrowy obiad dla tych mięsożerców, którzy dbają o linię a mają ochotę na coś innego niż
dróbSkładniki:- 1 polędwiczka wieprzowa,- 2 łyżki
oliwy z oliwek,- kilka
mrożonych borowików,- świeżo mielony
pieprz,- domowa
wegeta (
warzywa suszone z dodatkiem
soli),- świeży
majeranek,- 3/4 szklanki wrzącej
wody,- 2 łyżki
mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 2000).
Polędwicę kroimy w plastry o grubości ok 0,5 cm, obtaczamy w domowej wegecie (dokładny przepis za jakiś czas podamy), posypujemy świeżo zmielonym
pieprzem i smażymy z dwóch stron bez przykrycia, aż się zarumieni. Następnie wlewamy
wodę, dodajemy
liść laurowy,
ziele angielskie i dobrze umyte
borowiki (w naszych jest zawsze mnóstwo piasku). Teraz przykrywamy i dusimy na małym ogniu do miękkości.Na końcu wsypujemy (dla zagęszczenia sosu) 2 łyżki
mąki pszennej typ 2000 lub zmielonej pszenicy (nie może być o niższym typie ani z Lubelli, ponieważ zrobią się grudy), mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Posypujemy świeżym
majerankiem. My podajemy ją z gotowaną pszenicą oraz
sokiem wyciśniętym z
pomarańczy i delektujemy się w pełni zbilansowanym posiłkiem.