ßßß
Składniki:- 1 polędwiczka wieprzowa,- 2 łyżki oliwy z oliwek,- kilka mrożonych borowików,- świeżo mielony pieprz,- domowa wegeta (warzywa suszone z dodatkiem soli),- świeży majeranek,- 3/4 szklanki wrzącej wody,- 2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 2000).
Polędwicę kroimy w plastry o grubości ok 0,5 cm, obtaczamy w domowej wegecie (dokładny przepis za jakiś czas podamy), posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i smażymy z dwóch stron bez przykrycia, aż się zarumieni. Następnie wlewamy wodę, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i dobrze umyte borowiki (w naszych jest zawsze mnóstwo piasku). Teraz przykrywamy i dusimy na małym ogniu do miękkości.Na końcu wsypujemy (dla zagęszczenia sosu) 2 łyżki mąki pszennej typ 2000 lub zmielonej pszenicy (nie może być o niższym typie ani z Lubelli, ponieważ zrobią się grudy), mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Posypujemy świeżym majerankiem. My podajemy ją z gotowaną pszenicą oraz sokiem wyciśniętym z pomarańczy i delektujemy się w pełni zbilansowanym posiłkiem.