ßßß Cookit - przepis na Zapiekanka chlebowa | do-eat-yourself.pl

Zapiekanka chlebowa | do-eat-yourself.pl

nazwa

Wykonanie

kwi 22nd Zapiekanka chlebowa
Gdy właśnie upiekliśmy świeży chleb i nie wiemy co zrobić z czerstwymi resztkami poprzedniego, polecamy wyborną i sytą zapiekankę chlebową z patelni!
Do jej przyrządzenia potrzebne nam będą:
- 5 kromek chleba (my użyliśmy naszego pszennego razowego) przekrojonych na pół, aby lepiej było je ułożyć na patelni,
- jednej średniej cebuli,
- kilku plasterków wędzonej szynki,
- kilku pokrojonych w plasterki czarnych oliwek,
- kilka plastrów żółtego sera (najlepiej własnej roboty),
- 5 jaj,
- pół płaskiej łyżeczki soli,
- 1 płaskiej łyżeczki słodkiej papryki,
- świeżo zmielonego pieprz u,
- kilka najlepiej świeżych listków majeranku i bazylii.
Sposób wykonania:
Na dużej patelni podsmażamy na małym ogniu (my na 3.) na oliwie z oliwek plasterki cebuli, gdy się zeszklą, układamy na nich kawałki chleba w formie słońca, zalewamy rozkłóconymi wraz z przyprawami jajkami i ugniatamy lekko kromki palcem lub widelcem, aby bardziej nasiąkły. Zaraz też rozsypujemy na wierzchu oliwki, szynkę i plasterki sera, przykrywamy pokrywką i zapiekamy wszystko na małym ogniu (my nadal na 3.), aż jaja się zetną a ser rozpuści (przez ok. 20 minut).
Podczas smażenia można podnieść kilka razy pokrywkę i strząsnąć wodę skroploną na pokrywce, aby zapiekanka była przyjemnie sucha. Przed podaniem ozdabiamy świeżymi ziołami.
Smacznego! To jedno z naszych ulubionych śniadań
Źródło:http://do-eat-yourself.pl/?p=526