Wykonanie
kwi 22nd Zapiekanka chlebowaGdy właśnie upiekliśmy świeży
chleb i nie wiemy co zrobić z czerstwymi resztkami poprzedniego, polecamy wyborną i sytą zapiekankę
chlebową z patelni!

Do jej przyrządzenia potrzebne nam będą:- 5 kromek
chleba (my użyliśmy naszego pszennego
razowego) przekrojonych na pół, aby lepiej było je ułożyć na patelni,- jednej średniej
cebuli,- kilku plasterków
wędzonej szynki,- kilku pokrojonych w plasterki czarnych
oliwek,- kilka plastrów
żółtego sera (najlepiej własnej roboty),- 5 jaj,- pół płaskiej łyżeczki
soli,- 1 płaskiej łyżeczki
słodkiej papryki,- świeżo zmielonego
pieprz u,- kilka najlepiej świeżych listków
majeranku i
bazylii.

Sposób wykonania:Na dużej patelni podsmażamy na małym ogniu (my na 3.) na
oliwie z oliwek plasterki
cebuli, gdy się zeszklą, układamy na nich kawałki
chleba w formie słońca, zalewamy rozkłóconymi wraz z
przyprawami jajkami i ugniatamy lekko kromki palcem lub widelcem, aby bardziej nasiąkły. Zaraz też rozsypujemy na wierzchu
oliwki,
szynkę i plasterki
sera, przykrywamy pokrywką i zapiekamy wszystko na małym ogniu (my nadal na 3.), aż
jaja się zetną a
ser rozpuści (przez ok. 20 minut).Podczas smażenia można podnieść kilka
razy pokrywkę i strząsnąć
wodę skroploną na pokrywce, aby zapiekanka była przyjemnie sucha. Przed podaniem ozdabiamy świeżymi
ziołami.Smacznego! To jedno z naszych ulubionych śniadań