ßßß Cookit - przepis na Pieczona cukinia

Pieczona cukinia

nazwa

Wykonanie

Bardzo lubię pieczoną cukinię za to, że nie trzeba poświęcać zbyt wiele czasu na jej przygotowanie, a jest niezwykle smaczną przekąską. Uwielbiam to zielone warzywo, również za jego smak- tak, naprawdę dopiero odpowiednie przyprawy nadają jej charakteru. Poza tym można przyrządzić ją zarówno na słono jaki i słodko, co jest jej niezwykłą zaletą- możemy przemycić pełne witamin warzywo do deseru albo zdrowego śniadanka.
Pieczoną cukinię podałam z dużą ilością sera żółtego, a jako przyprawy użyłam oczywiście soli i pieprzu oraz suszonej bazylii z ogródka i majeranku.
Składniki na dużą blachę cukinii:
2 średnie cukinie
ser żółty- ilość według preferencji
bazylia suszona
majeranek
sól, pieprz
Jak już wspomniałam przygotowanie jest niezwykle proste- cukinie obieramy (można pominąć i zostawić ją w skórce), następnie kroimy na kilkumilimetrowe plasterki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Warzywo przyprawiamy i posypujemy startym serem żółtym.
Cukinię pieczemy w nagrzanym do 180C piekarniku przez około 15 minut.
Smacznego:)
Dlaczego warto upiec cukinię czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
cukinia jest niskokaloryczny, pełnym witamin A, C, K, PP i B1, warzywem; poza tym zawiera wiele potasu i wapnia,
ser żółty pomimo tego, że przez swoją wysoką kaloryczność jest kojarzony z niezdrowym produktem, zawiera cenny wapń i białka oraz cynk, jednak ser należy jeść z umiarem, bo zawiera sporo soli, która zatrzymuje wodę w organizmie.
Źródło:http://kuchniacarrie.blogspot.com/2014/12/pieczona-cukinia.html