Wykonanie
Bardzo lubię pieczoną
cukinię za to, że nie trzeba poświęcać zbyt wiele czasu na jej przygotowanie, a jest niezwykle smaczną przekąską. Uwielbiam to zielone warzywo, również za jego smak- tak, naprawdę dopiero odpowiednie
przyprawy nadają jej charakteru. Poza tym można przyrządzić ją zarówno na słono jaki i słodko, co jest jej niezwykłą zaletą- możemy przemycić pełne witamin warzywo do deseru albo zdrowego śniadanka.Pieczoną
cukinię podałam z dużą ilością
sera żółtego, a jako
przyprawy użyłam oczywiście
soli i
pieprzu oraz suszonej
bazylii z ogródka i
majeranku.Składniki na dużą blachę
cukinii:2 średnie
cukinieser żółty- ilość według preferencji
bazylia suszona
majeraneksól,
pieprzJak już wspomniałam przygotowanie jest niezwykle proste-
cukinie obieramy (można pominąć i zostawić ją w skórce), następnie kroimy na kilkumilimetrowe plasterki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Warzywo przyprawiamy i posypujemy
startym serem żółtym.
Cukinię pieczemy w nagrzanym do 180C piekarniku przez około 15 minut.Smacznego:)Dlaczego warto upiec
cukinię czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
cukinia jest niskokaloryczny, pełnym witamin A, C, K, PP i B1, warzywem; poza tym zawiera wiele potasu i wapnia,
ser żółty pomimo tego, że przez swoją wysoką kaloryczność jest kojarzony z niezdrowym produktem, zawiera cenny wapń i
białka oraz cynk, jednak
ser należy jeść z umiarem, bo zawiera sporo
soli, która zatrzymuje
wodę w organizmie.