Wykonanie
Oto kolejny przepis z sobotnich warsztatów w SPOT i kolejne doskonałe wykorzystanie
koziego sera.Letnią
porą sałaty na stołach dominują, każdy nowy pomysł na nie jest cenny.
Rukola to doskonała
zielenina, chociaż nie każdy ją lubi; ma bowiem bardzo wyrazisty, lekko ostry, a przez to dominujący smak.Jeżeli składniki dobrane są właściwie, czyli tak, że łagodzą i jednocześnie podnoszą jej smak,
sałata nie ma sobie równych.Dzisiejsza propozycja wydaje mi się być właśnie tą trafioną, świetną kompozycja z
rukolą.
Składniki:½ kubka
orzechów laskowychdressing:1 łyżka o ctu
Sherry1 łyżka
szalotki, pokrojonej w drobniutką kosteczkę1 ząbek
czosnku, posiekany1 łyżka
miodu2 łyżki
oliwy2 łyżki
oleju z
orzechówszczypta
solimnóstwo
rukoli, umytej i osuszonejokoło 1/2kg
truskawek, umytych i osuszonych, pokrojonych na ćwiartki¾ kubka pokruszonego
sera koziego (jeżeli nie lubicie
sera koziego, użyjcie owczego, polecam rodzimy
oscypek)
Jak zrobiłam:dressing:Wszystkie składniki dressingu wymieszałam w miseczce i odstawiłam żeby się przegryzły.
Orzechy dobrze uprażyłam na suchej patelni i pokroiłam na połówkiW misce ułożyłam
sałatę, dodałam pokrojone
truskawki, posypałam
orzechami, polałam dressingiem i przerzuciłam dwoma widelcami, żeby dressing oblał wszystkie składniki.Na koniec posypałam całość pokruszonym
serem.