ßßß Cookit - przepis na sałatka z młodego ziemniaka i fenkuła, z oliwkami, cytryną i sumakiem

sałatka z młodego ziemniaka i fenkuła, z oliwkami, cytryną i sumakiem

nazwa

Wykonanie

Wiosna, wiosna, i stąd u mnie krótka przerwa w pieczeniu słodkich wypieków i chwila na uzupełnienie przepisów na zdrowe i lekkie dania.
No i oczywiście, powrót do lekkiej kuchni wschodniej, a dokładnie libańskiej, mojej ulubionej.
Ta kuchnia uchodzi za najzdrowszą i najlepszą, każdy gourmet, czyli smakosz i znawca wymieni ją jako jedną z pierwszych zapytany, która kuchnia jest na topie.
Mamy czas młodych ziemniaków i świeżych smaków, pikników i grillowania. Sałata z ziemniaczków i fenkuła jest szybka i .łatwa w przygotowaniu, dodatki zmieniają jej smak na lekko orientalny i świeży. Ja ją zrobiłam i pokochałam, a nowa porcja fenkuła już czeka w lodówce na kolejną edycję.
czas przygotowania: 15 minut dla 5 - 6 osób
Składniki:
200g młodych ziemniaczków
2 bulwy fenkuła, czyli kopru włoskiego, pokrojonego na cieniutkie plasterki
około 100g zielonych oliwek, bez pestek
2 duże łyżki natki pietruszki, drobno posiekanej
1 łyżeczka mielonego sumaka - można go dostać w sklepach z arabską żywnością
sól, pieprz
dressing:
około 4 łyżek oliwy virgin
1 łyżeczka musztardy z gorczycą
sok z 1 cytryny
Jak zrobiłam:
1. Ziemniaczki gotowałam przez 10 - 15 minut, aż były miękkie, ale nie mogą się rozgotwać. Odlałam wodę, ziemniaki ostudziłam. Potem pokroiłam je na połówki; moje były trochę za duże, musiałam niektóre kroić na ćwiartki. Ułożyłam w dużej misce.
2. Do miski dodałam fenkuł, oliwki i pietruszkę.
3. Wszystkie składniki dressingu wymieszałam bardzo energicznie, aż dobrze się połączyły.
4. Polałam dressingiem składniki w misce, lekko je przerzuciłam, aż się oblały sosem. Doprawiłam solą i pieprzem, a na końcu posypałam sumakiem.
Sałata jest najlepsza podana natychmiast po zrobieniu, ale część przechowana w lodówce, też była doskonała.
UWAGA: na zdjęciu nie ma sumaka, bo zapomniałam posypać sałatę przed zrobieniem zdjęć. Sumak daje piękną purpurową barwę i ciekawy smak, ale jeżeli go nie macie, smak sałaty i tak będzie doskonały.
Źródło:http://majaskorupska.blogspot.com/2013/05/saatka-z-modego-ziemniaka-i-fenkua-z.html