Wykonanie
Wiosna, wiosna, i stąd u mnie krótka przerwa w pieczeniu słodkich wypieków i chwila na uzupełnienie przepisów na zdrowe i lekkie dania.No i oczywiście, powrót do lekkiej kuchni wschodniej, a dokładnie libańskiej, mojej ulubionej.Ta kuchnia uchodzi za najzdrowszą i najlepszą, każdy gourmet, czyli smakosz i znawca wymieni ją jako jedną z pierwszych zapytany, która kuchnia jest na topie.Mamy czas
młodych ziemniaków i świeżych smaków, pikników i grillowania.
Sałata z ziemniaczków i fenkuła jest szybka i .łatwa w przygotowaniu, dodatki zmieniają jej smak na lekko orientalny i świeży. Ja ją zrobiłam i pokochałam, a nowa porcja fenkuła już czeka w lodówce na kolejną edycję.
czas przygotowania: 15 minut dla 5 - 6 osóbSkładniki:200g
młodych ziemniaczków2 bulwy fenkuła, czyli
kopru włoskiego, pokrojonego na cieniutkie plasterkiokoło 100g zielonych
oliwek, bez pestek2 duże łyżki
natki pietruszki, drobno posiekanej1 łyżeczka mielonego sumaka - można go dostać w sklepach z arabską żywnością
sól,
pieprzdressing:około 4 łyżek
oliwy virgin1 łyżeczka
musztardy z
gorczycąsok z 1
cytrynyJak zrobiłam:1. Ziemniaczki gotowałam przez 10 - 15 minut, aż były miękkie, ale nie mogą się rozgotwać. Odlałam
wodę,
ziemniaki ostudziłam.
Potem pokroiłam je na połówki; moje były trochę za duże, musiałam niektóre kroić na ćwiartki. Ułożyłam w dużej misce.2. Do miski dodałam fenkuł,
oliwki i
pietruszkę.
3. Wszystkie składniki dressingu wymieszałam bardzo energicznie, aż dobrze się połączyły.4. Polałam dressingiem składniki w misce, lekko je przerzuciłam, aż się oblały sosem. Doprawiłam
solą i
pieprzem, a na końcu posypałam sumakiem.
Sałata jest najlepsza podana natychmiast po zrobieniu, ale część przechowana w lodówce, też była doskonała.UWAGA: na zdjęciu nie ma sumaka, bo zapomniałam posypać
sałatę przed zrobieniem zdjęć. Sumak
daje piękną purpurową barwę i ciekawy smak, ale jeżeli go nie macie, smak
sałaty i tak będzie doskonały.