ßßß Cookit - przepis na MUFFINY Z MĄKI KUKURYDZIANEJ Z BROKUŁAMI I PESTKAMI DYNI

MUFFINY Z MĄKI KUKURYDZIANEJ Z BROKUŁAMI I PESTKAMI DYNI

nazwa

Wykonanie

23 February, 2013
Dzisiaj wielki dzień dla studentów wydziału architektury wnętrz i scenografii dawnej Akademii Sztuk Pięknych, a dzisiaj Uniwersytetu Artystycznego. Za moment rozpoczynają się obrony dyplomów. Trzymam kciuki za wszystkich już prawie absolwentów, a za moment biegnę, żeby tam być fizycznie z nimi.
Wszyscy spięci i nerwowi, ale ja znalazłam czas i wykrzesałam energię, żeby coś upiec.
Kilka składników, chwila pieczenia i wyjęłam z piekarnika cudnej urody muffiny z brokułami. Po chwili nic z nich nie zostało, za wyjątkiem kilku pestek dyni. Teraz piecze się kolejna porcja, jeszcze bardziej udanych, jak to często z powtórkami bywa, do zabrania na wieczorną imprezę.
Skladniki:
170g mąki kukurydzianej
170g mąki pszennej
150ml oleju słonecznikowego
2 jajka, rozbełtane
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250ml maślanki
1 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
1 mały brokuł, zaparzony albo gotowany bardzo krótko, osuszony, wystudzony i podzielony na małe różyczki
kilka suszonych pomidorów w zaprawie olejowej, pokrojonych na paseczki
garść pestek dyni, uprażonych na suchej, gorącej patelni, wystudzonych
Jak zrobiłam:
1. Suche składniki wymieszałam w dużej misce. Dodałam olej i jajka i dokładnie wymieszałam. Wlałam maślankę, ponownie wymieszałam. Konsystencja masy powinna być w miarę lekka i mokra. Jeżeli jest za sztywna i za sucha, trzeba dodać jeszcze trochę maślanki.
2. Do masy wrzuciłam brokuły, pomidory suszone i pestki dyni. Połączyłam delikatnie wszystkie składniki.
3. Piekarnik rozgrzałam do 190'C. 12 otworów w blaszce do pieczenia muffinek wyłożyłam papilotkami. Masę włożyłam łyżką do każdej foremki. Blaszkę wstawiłam do piekarnika i piekłam muffiny przez 35 - 40 minut. Najlepiej sprawdzać patyczkiem, czy babeczki są już gotowe. Patyczek powinien wychodzić suchy.
Smak muffinów jest doskonały. Wyglądają efektownie, a brokuły można zastąpić innymi warzywami. Dobrze jest tuz przed pieczeniem położyć po kawałku pomidora i kilka pestek dyni na wierzchu babeczek; wyglądają wtedy jeszcze piękniej.
Źródło:http://majaskorupska.blogspot.com/2013/02/23-february-2013.html