Wykonanie
23 February, 2013Dzisiaj wielki dzień dla studentów wydziału architektury wnętrz i scenografii dawnej Akademii Sztuk Pięknych, a dzisiaj Uniwersytetu Artystycznego. Za moment rozpoczynają się obrony dyplomów. Trzymam kciuki za wszystkich już prawie absolwentów, a za moment biegnę, żeby tam być fizycznie z nimi.Wszyscy spięci i nerwowi, ale ja znalazłam czas i wykrzesałam energię, żeby coś upiec.Kilka składników, chwila pieczenia i wyjęłam z piekarnika cudnej urody muffiny z
brokułami. Po chwili nic z nich nie zostało, za wyjątkiem kilku pestek dyni. Teraz piecze się kolejna porcja, jeszcze bardziej udanych, jak to często z powtórkami bywa, do zabrania na wieczorną imprezę.
Skladniki:170g
mąki kukurydzianej170g
mąki pszennej150ml
oleju słonecznikowego2
jajka, rozbełtane2 łyżeczki
proszku do pieczenia250ml
maślanki1 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki
pieprzu mielonego1 mały
brokuł, zaparzony albo gotowany bardzo krótko, osuszony, wystudzony i podzielony na małe różyczkikilka
suszonych pomidorów w zaprawie olejowej, pokrojonych na paseczkigarść pestek dyni, uprażonych na suchej, gorącej patelni, wystudzonych
Jak zrobiłam:1. Suche składniki wymieszałam w dużej misce. Dodałam
olej i
jajka i dokładnie wymieszałam. Wlałam
maślankę, ponownie wymieszałam. Konsystencja masy powinna być w miarę lekka i mokra. Jeżeli jest za sztywna i za sucha, trzeba dodać jeszcze trochę
maślanki.2. Do masy wrzuciłam
brokuły,
pomidory suszone i
pestki dyni. Połączyłam delikatnie wszystkie składniki.
3. Piekarnik rozgrzałam do 190'C. 12 otworów w blaszce do pieczenia muffinek wyłożyłam papilotkami. Masę włożyłam łyżką do każdej foremki. Blaszkę wstawiłam do piekarnika i piekłam muffiny przez 35 - 40 minut. Najlepiej sprawdzać patyczkiem, czy babeczki są już gotowe. Patyczek powinien wychodzić suchy.
Smak muffinów jest doskonały. Wyglądają efektownie, a
brokuły można zastąpić innymi warzywami. Dobrze jest tuz przed pieczeniem położyć po kawałku
pomidora i kilka pestek dyni na wierzchu babeczek; wyglądają wtedy jeszcze piękniej.