Wykonanie
Z zamiarem upieczenia tego
chlebka nosiłam się od bardzo dawna. Teraz nadarzyła się idealna okazja, bo w ramach grupy wspólnego gotowania mieliśmy za zadanie przygotować
chleb lub bułeczki z
chilli do mojej akcji Warzywa psiankowate 2015 . Wyzwanie to podjęła również Emilia z bloga Turcja od kuchni oraz Mirabelka z Mirabelkowego bloga . Koniecznie zobaczcie, co przygotowałyJa zrobiłam chlebek kukurydziany z
chilli według przepisu Catherine Fulvio z książki Catherine’s Family Kitchen.
Składniki:50 g
masła150 g
mąki kukurydzianej150 g
mąki pszennej1 łyżeczka
soli2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki czarnego mielonego
pieprzu2
jajka300 ml
maślanki1 duże
czerwone chilli1. Nastawić piekarnik na 180 ºC.
Chilli drobno posiekać.
Masło rozpuścić w rondelku, odstawić do lekkiego przestygnięcia.2. Do dużej miski przesiać oba rodzaje
mąki, dodać
proszek do pieczenia,
sól oraz
czarny pieprz i
chilli. Wymieszać.3.
Jajka rozmącić w innej miseczce. Dolać
maślankę oraz
masło. Wymieszać.4. Wlać mokre składniki do suchych i wymieszać łyżką. Tak jak w przypadku większości muffinek, tak i tu nie jest potrzebne rozmieszanie na gładką masę.5. Formę do pieczenia (najlepsza będzie keksówka) posmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia lekko nasmarowanym tłuszczem. Wlać ciasto do formy.6. Wstawić na środkową półkę nagrzanego piekarnika i piec ok. 50 minut w trybie grzania góra-dół (bez termoobiegu).7. Od razu wyjmować z piekarnika. Delikatnie wyjąć z formy i studzić na kratce.Przepis zrealizowałam także z myślą o akcji Na ostro.Jutro zaproszę Was na wegańskie smarowidło idealne do tego
chlebka.