Wykonanie
Już od dawna nosiłam się z zamiarem zrobienia „prawdziwego” risotto. „Prawdziwego” oznaczało dla mnie wykorzystanie
ryżu Arborio i przygotowanie go pomału, jak należy, podlewając go co chwilę niewielką ilością
bulionu. Chyba się udało, bo rodzina była zadowolona. Choć jednak nie do końca było to prawdziwe risotto, bowiem u nas w sklepie nie można kupić
parmezanu, i musiałam podać danie bez tego znaczącego składnika. Ale następnym razem już tej gafy nie popełnię, i
będę przygotowana na 100%. Mimo wszystko danie zyskało uznanie.Polecam eksperymentować, bo risotto można robić na milion sposobów, za każdym razem inne. Dziś zrobiłam
ryż z warzywami i
kurczakiem, podlewany
bulionem warzywnym. Procedurę gotowania
ryżu podpatrzyłam w Kuchni Lidla.
składniki (na dużą porcję dla 4-5 osób):400 g
ryżu Arborio1 duża lub 2 małe
piersi z kurczakamały
por (część biała i jasnozielona)2 małe
marchewki2
cebule2 ząbki
czosnku1
papryka czerwona1 mala
cukiniaolej do podsmażenia
masło ok 2 łyżek
bulion warzywny ok 1-1,5 litra (najlepiej nie z kostki, prawdziwy ugotowany wcześniej)tarty
parmezansól,
pieprz (u mnie mielony kolorowy)Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki
oleju, dodajemy przyprawionego
kurczaka, smażymy krótko, tak aby się ściął, ale w środku był soczysty. Doprawiłam
mięso przyprawą do kurczaka, ale można także samą
solą. Gotowe
mięso przekładamy do miski. Następnie rozgrzewamy 2 łyżki
oleju z łyżką
masła (
masło wrzucamy jak
olej się już trochę rozgrzeje) i wrzucamy po kolei warzywa, robiąc po każdym chwilę przerwy, aby się podsmażyło:
cebulę posiekaną w piórka z drobno pokrojonym
czosnkiem. Następnie dorzucamy
marchewkę pokrojoną w cienkie półtalarki,
potem pora, a na koniec pokrojoną
cukinię i
paprykę. Kiedy warzywa są gotowe (nie mogą być rozgotowane, raczej zrobione na półtwardo), mieszamy je z
mięsem. W woku lub garnku z grubym dnem rozgrzewamy 3 łyżki
oleju, wrzucamy
ryż Arborio i dokładnie mieszamy. Smażymy około minuty, cały czas mieszając, tak aby
oliwa pokryła wszystkie ziarenka
ryżu. Następnie po jednej chochelce, wlewamy do
ryżu bulion – kolejną łyżkę wlewamy dopiero, gdy płyn zostanie wchłonięty przez
ryż. Dodając kolejne porcje
bulionu, cały czas mieszamy risotto.
Ryż powinien gotować się około 20 minut. Pod koniec gotowania dodajemy
mięso z warzywami, jeszcze chwilę razem gotujemy na małym ogniu. Po zdjęciu z ognia dodajemy
parmezan,
sól,
pieprz i odstawiamy na kilka minut. Możemy podać z
natką pietruszki, ja przystroiłam
cebulą dymką.smacznego!Przepis jest idealny do naginania. A naginając go bardzo, uzyskujemy danie w całkiem nowej odsłonie. Taka kosmetyczna zmiana, która nasuwa mi się jako pierwsza to to, że
cebulę z
czosnkiem możemy podsmażyć nie z warzywami, ale z
ryżem, czyli do podsmażonej
cebuli wsypujemy
ryż i później podlewamy tę mieszankę
bulionem.Jeśli chodzi o składniki, możliwości jest tak wiele, ze nie sposób opisać wszystkich. Na pewno możemy pominąć
mięso, oraz dodać inne warzywa. Mi po głowie chodzi pomysł, aby następnym razem pójść w
marchewkę z
groszkiem,
kukurydzą może trochę
brokuła. Chciałabym też zrobić wersję z
grzybami leśnymi, względnie z
pieczarkami, no i oczywiście muszę wypróbować pomysł z
winem, czyli zalewamy
ryż winem a później dopiero
bulionem. Kiedy uda mi się zrealizować te pomysły, na pewno
będę się z nimi dzieliła.Jeśli chodzi o
przyprawy to możemy zatrzymać się na
soli i
pieprzu, ale można też dodać
curry lub
kurkumy. Najładniej wygląda risotto obsypane jakąś
zieleniną:)