Wykonanie
Chciałam zrobić
rybę na obiad – tak sobie wymyśliłam, ale chciałam też zaskoczyć moją rodzinę. Nie miałam akurat ochoty na „zwykłą” smażoną
rybę ani na tą z parowaru. Zastanawiałam się nad grilowanym
mintajem, ale ostatecznie stanęło na tzw. fishburgerze, oczywiście domowej roboty.

Zrobiłam dwie wersję: pierwsza z całym kawałkiem smażonego
mintaja w lekkiej panierce, i druga z kotlecikiem rybnym: pokroiłam 2 kostki
mintaja drobno, dodałam do niego pół posiekanej
cebuli,
jajko, 4 łyżki
bułki tartej, doprawiałam do smaku, wyrobiłam i usmażyłam. Choć ta druga wersja niewątpliwie ma coś w sobie, do tego jest częściej prezentowana w przepisach w Internecie, nam zdecydowanie smakował bardziej cały kawałek
ryby. Jednak może ktoś skusi się na taki kotlecik
rybny i odkryje swój smak.Do przygotowania 2 fishburgerów potrzebujemy:2 kawałki
ryby (polecam
mintaja lub
dorsza)2 okrągłe
bułki (mogą być z
sezamem)2 plastry
sera żółtego2 grube plastry
pomidora2 plastry
czerwonej cebuli4 plasterki
ogórka konserwowego2 liście
sałaty masłowej, lub mixu
sałatketchup,
musztarda,
jogurt naturalny- po ok dużej łyżce
olejmąka,
jajko i
bułka tarta na panierkę do
rybyPrzygotowujemy
rybę: umytą, odsączoną doprawiamy
solą i
pieprzem. Następnie obtaczamy w
mące,
jajku i
bułce tartej i smażymy na złoty kolor na patelni z gorącym
olejem.W czasie kiedy
ryba się smaży przygotowujemy pozostałe składniki. Sos do posmarowania
bułek robimy z mieszanki
ketchupu,
musztardy i
jogurtu naturalnego.
Bułki przekrawamy na pół (jeśli są zbyt wysokie dzielimy na 3 części, a do kanapki na ciepło wykorzystujemy tylko dwie).
Pieczywo grzejemy w opiekaczu, lub rozgrzanym piekarniku.
Bułkę smarujemy po wewnętrznych stronach sosem, i na spodzie układamy kolejno:
sałatę, gorącą
rybę,
ser żółty,
cebulę,
pomidora,
ogórka i przykrywamy górną częścią
bułki.Można podać same lub z frytkami.smacznego!