Wykonanie
Zbożowe ciasteczka z
dynią, rodzynkami i orzechami włoskimi to proste
ciastka z naturalnych składników, którym — aby wyszły przepyszne — trzeba poświęcić nieco uwagi. Bogate w różne rodzaje zbóż, okraszone ziarnami i bakaliami, chrupiące, świetnie komponują się ze szklanką
mleka, stanowiąc doskonałą alternatywę dla płatków śniadaniowych.Zbożowe ciasteczka z
dynią, rodzynkami i orzechami mają swój “specyficzny” urok. Polega on na tym, że nie można ich zjeść zbyt dużo, bo trzeba je jeść powoli, więc docenią to osoby szczególnie dbające o szczupłą sylwetkę. Ponadto
ciastka te można jeść na wiele różnych sposobów: pogryzać do kubka
kakao na śniadanie, pokruszyć do miseczki, uzyskując granolę, i zalać mlekiem, a nawet użyć jako bazy do innych wypieków.Składniki1 szklanka płatków pszennych,1 szklanka płatków orkiszowych,1 szklanka płatków owsianych,1 garść dyni,1 garść rodzynek,1 garść rozdrobnionych orzechów włoskich,2 łyżki
miodu,2
jajka (przynajmniej M-ki).Robiąc zbożowe ciasteczka z
dynią, rodzynkami i orzechami włoskimi, zaczynamy od najbardziej pracochłonnego etapu, mianowicie od uprażenia płatków zbożowych. Najprawdopodobniej będziemy musieli zrobić to partiami, chyba że ktoś dysponuje gigantyczną patelnią i uda mu się ochędożyć wszystkie
płatki naraz. Prażymy na patelni (na sucho, bez tłuszczu!) po pół szklanki każdego rodzaju płatków, często mieszając, do leciutkiego zrumienienia. Wychodzi po ok. 5 min. na każdą porcję, czyli — jak nic — ok. 30 min. Po uprażeniu każdą porcję płatków przesypujemy do ceramicznej lub metalowej miseczki (w żadnym razie plasticznej!).
Gdy już
płatki uprażyliśmy, musimy chwilę poczekać, aż przestygną. Gdy są chłodne, mieszamy je dokładnie z pozostałymi składnikami i na papierze do pieczenia ułożonym na blasze, formujemy łyżką płaskie kleksy. Ciasteczka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 150–175ºC i pieczemy do zrumienienia i niemalże całkowitego wysuszenia. Jeśli
ciastka się zrumienią, ale będą jeszcze elastyczne, możemy je podsuszyć na znacznie niższej temperaturze przez kilkanaście minut — tak jak
bezy.
Smacznego!
Zbożowe ciasteczka z
dynią, rodzynkami i orzechami włoskimiZbożowe ciasteczka z
dynią, rodzynkami i orzechami włoskimi to proste
ciastka z naturalnych składników, okraszone ziarnami i bakaliami. Świetnie komponują się ze szklanką
mleka, stanowiąc doskonałą alternatywę dla płatków śniadaniowych.