Wykonanie
Dzisiaj przepis na pyszny
mus jabłkowo dyniowy, który można zrobić w wersji bezcukrowej lub z dodatkiem niewielkiej ilości
miodu lub
syropu z agawy, mus ten może posłużyć nam jako pyszny zamiennik
dżemu lub jako pyszna baza do
ciasteczek lub muffin
dyniowych (przepisy wkrótce na blogu)
Składniki :- 1 średnia
dynia (ok 1 kg)- 4-5
jabłek- 4-5 łyżek nasion chia- 1-2 łyżki
miodu (opcjonalnie)Przygotowanie :
Dynię obrać, wydrążyć i pokroić w kostkę, umieścić w garnku i zalać
wodą tak, żeby przykrywała całą
dynię, gotować do miękkości (ok 15-20 minut w zależności od dyni) w tym czasie obrać i pokroić w kostkę
jabłka, podpróżyć na suchej patelni, do miękkości, podlewając co jakiś czas
wodą, gdy
dynia się ugotuje, odlać
wodę dodać
jabłka, zblendować, następnie chwilę gotować i dodać nasiona chia, w zależności od rodzaju dyni oraz od tego jaką konsystencję musu chcemy uzyskać można dodać mniej lub więcej nasion chia, należy pamiętać, że gdy mus ostygnie jeszcze trochę zgęstnieje, jeśli mus wydaje nam się za mało słodki można dodać do niego
miodu (najlepiej po ostygnięciu musu, wtedy
miód nie straci swoich właściwości)Jeśli jesteście zainteresowani nasionkami chia, to bardzo dobre możecie znaleźć tutaj :)http://supple.pl/s/nasiona-chia