Wykonanie
By MagicPot, 28 czerwca 2015Naleśniki można jeść na słodko, na ostro lub z
mięsem. Moja mama dość często przygotowywała naleśniki na słodko z
serkiem lub z
mięsem ze skwarkami. Jak każde dziecko uwielbiałam jeść naleśniki na słodko i tak też jest po dziś dzień. Ostatnio jak robiłam naleśniki dla moich chłopaków to zostało mi ich parę sztuk i przygotowałam dla mojego najstarszego chłopaka i dla siebie na słodko z
owocami.1,5 szklanki
mąkijedna szklanka
mlekajedna szklanka
wody, może być lekko gazowana
przyprawy: pół łyżeczki
soli,
cynamon,
kurkuma,
imbirproszek z
chleba świętojańskiego lub melasa z
chleba świętojańskiego
olej3
jajkaowoce typu:
maliny,
truskwkiśmietanaDokładnie mieszamy
mleko z
wodą.Do wysokiego naczynia przesiewamy
mąkę, wbijamy
jajka, następnie wymieszane
mleko z
wodą i miksujemy. Dodajemy
przyprawy i proszek z
chleba świętojańskiego lub melasę i dalej mieszamy do czasu uzyskania jednolitej konsystencji.Zmniejszamy obroty w mikserze i dodajemy kilka łyżek
oleju.Na patelni rozgrzewamy kilka kropelek
oleju i nalewamy chochlą ciasto. Smażymy z obu stron. Smażymy tak aż skończy się nam ciasto. Usmażone naleśniki odkładamy na talerz.
Owoce maliny i
truskawki kroimy w małą kosteczkę, wrzucamy do miseczki dodajemy
śmietanę i jedną łyżeczkę
cukru i dokładnie wszystko mieszamy.Na talerzu układamy wpierw jeden naleśnik i na jednej ćwiartce nakładamy wymieszane
owoce ze
śmietaną – czynność tę powtarzamy z każdym naleśnikiem jaki chcemy zjeść.Ułożone na talerzu naleśniki oblewamy z wierzchu pozostałymi
owocami ze
śmietaną.Smacznego!Polecam inne szybkie słodkie przekąski: