Wykonanie
Skład na 4 - 5 naleśników:1,5 szklanki
mąki200 ml
mleka (2%)200 ml
wody (najlepiej gazowanej)2
jajkaszczyptę
soliolejJajka umyć i wbić do naczynia, wlać
mleko i
wodę, dobrze zmiksować, dodać przesianą
mąkę i dokładnie zmiksować, do momentu aż pojawią się pęcherzyki powietrza. Na patelnię wlać trochę
oleju i rozprowadzić po powierzchni. Na rozgrzany tłuszcz wlać 2 nabierki (średniej wielkości) ciasta, rozprowadzić ciasto po całej powierzchni patelni i na średnim ogniu smażyć aż spód się ładnie zarumieni. Drewnianą
łopatką delikatnie przerzucić na drugą stronę i również smażyć aż się zarumieni. Takie naleśniki można podać z
cukrem,
dżemem,
twarogiem ale również z farszem warzywnym, mięsnym lub sosami.Smacznego :)Pozdrawiam, Czarnulka.oceńtak 3 100%nie 0 0%