ßßß Cookit - przepis na Wątróbka po toskańsku – wątróbkowe fantazje

Wątróbka po toskańsku – wątróbkowe fantazje

nazwa

Wykonanie

Dziwnym jakimś trafem do naszej wsi zawitali Włochi. Nieroztropnie, nie znając naszych tradycji i zwyczajów, kroki swe skierowali pod Wiejski Ośrodek Kultury, Rozrywki i Sportu, czyli pod nasz jedyny wiejski sklep. No a tam, jak zawsze, normalnie i zgodnie z odwieczną harmonią w przyrodzie, chłopy zajęte byli degustancją trunków najprzedniejszych. Włochi dalej te swoje uśmiechy przygłupkawe na gięby przyklejać i cóś tam po ichniemu do chłopów naszych zaiwaniają. Chłopy popatrzyli po sobie, zmarszczki im na czołach od myślenia powyłazili, ale nic nie pokumali. Nu to te Włochi jeszcze szerzej te uśmiechy durne rozciągają i po hangelskiemu próbujo. Chłopy już się nieco poirytowali, bo tu im tyłki zawracajo, a nowiuśka i pełniutka butelka Agropolu wisniowego się przeca sama nie zdegustuje…. No ale grzecznie pokręcili głowami, a Ziutek Kulasa, jako ten bystrzejszy, pedział nawet, że uni nie panimajo ni chaliery. Wtedy jeden Włoch wyciągł jako książkie z tobołków, przekartkował i wydukał:” Którędy na Jełro”? No i się zaczęło. Chłopy pokumali wreszcie i mówio, że jak za Jełro, to uni bardzo chętnie przyjmo, ugoszczo i nawet Agropolem poczęstują. I dawaj częstować, najsampierw wiśniowym, potem porzeczkowym, potem miód- lipa i tak dalej…… Się zainteresowali my bardzo, bo jakeśmy już wspominali, to my światowe ludzie i lubimy se kultury insze poznawać. No i tak się stało, że impreza się do naszej chałupy przeniosła, Zdzichu miał na kim swe nowe trunki wypróbować (chociaż z tą czosnkówką trochie chiba przesadził…) a Włochi na Jełro nie dotarli, ale chętnie je u nas w sklepie wydawali, ku uciesze naszych uczciwych, spracowanych chłopów. Raz nawet nam zagrychie z wątróbeczki ugotowali, to podejrzelim jak to się robi i tera się z Wami podzielimy przepisem:
Składniki:
450 g wątróbki drobiowej
4 pomidory
2 cebule
2 ząbki czosnku
50 ml białego wina ( ale podobno miód-lipa Agropolu się nie nadaje…)
sok z ¼ cytryny
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżka mąki
oliwa z oliwek
szałwia, rozmaryn, natka pietruszki, sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Wątróbki myjemy, kroimy w kosteczkę i obtaczamy w mące. Podsmażamy na oliwie, a po chwili dodajemy pokrojoną w piórka cebule i czosnek pokrojony w drobną kostkę i wszystko smażymy. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, koncentrat, wino, sok z cytryny, zioła i przyprawy. Dusimy wszystko na niewielkim ogniu ok. 20 minut. Podajemy na ciepło na podpieczonych kromkach chleba ciabatta.
http://funandtaste.blogspot.co.uk/2012/05/zapraszam-do-wziecia-udziau-w.html
Źródło:http://dobrazagrycha.wordpress.com/2012/06/13/228