ßßß Cookit - przepis na Charakterny kapuśniak z młodej kapuchy

Charakterny kapuśniak z młodej kapuchy

nazwa

Wykonanie

Składniki:
pół główki młodej kapusty
2 marchewki
1 cebula
1 por
1 puszka pomidorów
2 kiełbasy chorizo (aktualnie są w Biedronce w przystępnej cenie) bądź inne dobrze doprawione
oliwa
2 ząbki czosnku
bulion wołowy
tymianek, majeranek, cząber, sól
Sposób przygotowania:
Kiełbasy gotujemy, ściągamy z nich skórę i kroimy w plastry. Gotowanie jest konieczne, albowiem skóra lepiej po nim schodzi i kiełbasy bardziej skłonne do pokrojenia są. Cebulę i czosnek kroimy w kosteczkę, pora i marchewki w plasterki, po czym podsmażamy wszystko kilka minut na rozgrzanej oliwie. Kapustę (bez głąba, rzecz jasna) kroimy na duże kawałki. W dużym garnku gotujemy bulion. Wrzucamy do niego kiełbasę wraz z warzywami, dodajemy puszkę pomidorów, doprawiamy solą i ziołami (po dużej szczypcie). Pieprzu nie dodajemy – kiełbaski chorizo nadają potrawie wystarczająco pikanterii. Gotujemy kapuśniak, aż warzywa zmiękną (ok. 30- 40 minut). Podajemy z chrupiącym pieczywem posmarowanym masłem.
Źródło:http://dobrazagrycha.wordpress.com/2011/06/27/charakterny-kapusniak-z-mlodej-kapuchy