Wykonanie
Składniki:pół główki
młodej kapusty2
marchewki1
cebula1
por1 puszka
pomidorów2
kiełbasy chorizo (aktualnie są w Biedronce w przystępnej cenie) bądź inne dobrze doprawione
oliwa2 ząbki
czosnkubulion wołowytymianek,
majeranek, cząber,
sólSposób przygotowania:
Kiełbasy gotujemy, ściągamy z nich skórę i kroimy w plastry. Gotowanie jest konieczne, albowiem skóra lepiej po nim schodzi i
kiełbasy bardziej skłonne do pokrojenia są.
Cebulę i
czosnek kroimy w kosteczkę,
pora i
marchewki w plasterki, po czym podsmażamy wszystko kilka minut na rozgrzanej
oliwie.
Kapustę (bez głąba, rzecz jasna) kroimy na duże kawałki. W dużym garnku gotujemy
bulion. Wrzucamy do niego
kiełbasę wraz z warzywami, dodajemy puszkę
pomidorów, doprawiamy
solą i
ziołami (po dużej szczypcie).
Pieprzu nie dodajemy –
kiełbaski chorizo nadają potrawie wystarczająco pikanterii. Gotujemy kapuśniak, aż warzywa zmiękną (ok. 30- 40 minut). Podajemy z chrupiącym
pieczywem posmarowanym
masłem.