Wykonanie
Składniki:1 duża wieprzowa kośćpęczek
włoszczyznypęczek
botwinki (ok. 0,5 kg)2 duże
burakipół dużej
śmietany 12%kopiasta łyżka
masła2
jajka na twardo
natka pietruszkiszczypiorekkopereksok z połowy
cytryny2
liście laurowe,
ziele angielskie,
pieprz,
sólSposób przygotowania:Do dużego garnka wkładamy kość,
włoszczyznę,
liście laurowe i
ziele angielskie, zalewamy wszystko zimną
wodą i gotujemy do powstania
bulionu.
Botwinkę kroimy (całą, z liśćmi ;) ) wraz z
burakami, umieszczamy w niedużym garnku i zalewamy niewielką ilością
bulionu. Dokładamy
masło i
sok z cytryny, doprawiamy
solą i gotujemy. Gdy
buraki będą już miekkie, łączymy naszą
botwinkę z pozostałym
bulionem, zabielamy
śmietaną, doprawiamy według uznania i gotujemy jeszcze przez chwilę. Gotową
botwinkę nalewamy do misek, posypujemy posiekaną
zieleniną, a w gratisie wrzucamy do każdej miski
jajko przekrojone na pół. Podajemy z gotowanymi młodymi ziemniaczkami okraszonymi skwarkami z
wędzonego boczku.
13/06/2011Krycha i Zdzichu