ßßß
Podobną zupę jadłam kiedyś w restauracji, ale była to zupa cebulowa. Tak mi zasmakowała, że postanowiłam zrobić zupę pieczarkową pod właśnie taką kołderką. Zupka jest pyszna, syta i możemy ją przygotować na imprezę lub rodzinne spotkanie i zaskoczyć wszystkich rewelacyjnym daniem. Ja zrobiłam zupy więcej, mieliśmy także obiad na drugi dzień, ale już bez kołderki.Zapraszam do wypróbowania :-)Składniki:- 4 marchewki- seler- por- 500 g pieczarek- 1 duża cebula- 200 g makaronu nitki- 2 liście laurowe- sól, pieprz- domowa Vegeta- 100 ml mleka- opakowanie ciasta francuskiegoWykonanie:Warzywa obieramy i wrzucamy do garnka z wodą, dodajemy 2 liście laurowe, vegetę własnej produkcji. Gotujemy, aż zmiękną warzywa. Ja wyciągam z zupy por po ugotowaniu. Pieczarki i cebulę kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni i dodajemy do zupy. Przyprawiamy jeszcze solą i pieprzem oraz dodajemy mleko. Zupę studzimy, aby nie była taka gorąca, ja wystawiam na 20 minut na balkon. Makaron gotujemy mocno all dente i dodajemy do przestudzonej już zupy. Przelewamy do misek i przykrywamy płatem ciasta francuskiego. Opakowanie wystarczy na trzy miski, takie jak na zdjęciach.Wstawiamy na blaszkę i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na 20-25 minut, grzanie góra dół, aż się zarumieni ciasto i upiecze. Gdyby za mocno nam się rumieniło ciasto z wierzchu to zmiejszamy temperaturę do 180 stopni, to zależy od piekarnika. Wyciągamy, uważamy bo miska jest bardzo gorąca i jemy ze smakiem.
