Wykonanie
Wiem wiem, z pewnością każdy kiedyś robił kanie i wie jak je usmażyć. Ale ostatnio natknęłam się na pytanie jak przygotowuje kanie. No to dzisiaj wrzucam taki mój sposób na te pyszne
grzybki. Sezon na nie w pełni, więc korzystajmy.Zapraszam :-)Składniki:- kapelusze kani-
bułka tarta-
mąka pszenna-
jajko-
mleko-
sól i
pieprz-
masło i
olejWykonanie:W jednej misce mieszamy
jajka i
mleko (na jedno
jajko daję jedną łyżkę
mleka), dodajemy
soli i świeżo zmielony
pieprz. W drugiej misce mieszamy
bułkę tartą i
mąkę w proporcjach 3/4
bułki tartej i 1/4
mąki. Kanię najpierw moczymy w
jajku i
mleku a następnie przekładamy do
bułki i
mąki, dociskamy lekko, aby panierka dobrze pokryła kanię. Na patelni rozgrzewamy
olej z
masłem (2/3
oleju i 1/3
masła) i smażymy kanie na średnim ogniu, aby się ładnie zarumieniły i zmiękły. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Tak przygotowaną kanie podajemy z
pieczywem, możemy zrobić z jej dodatkiem hamburgera. Pasuje także
sałatka z
sałaty i
pomidorów.