ßßß
Wiem wiem, z pewnością każdy kiedyś robił kanie i wie jak je usmażyć. Ale ostatnio natknęłam się na pytanie jak przygotowuje kanie. No to dzisiaj wrzucam taki mój sposób na te pyszne grzybki. Sezon na nie w pełni, więc korzystajmy.Zapraszam :-)Składniki:- kapelusze kani- bułka tarta- mąka pszenna- jajko- mleko- sól i pieprz- masło i olejWykonanie:W jednej misce mieszamy jajka i mleko (na jedno jajko daję jedną łyżkę mleka), dodajemy soli i świeżo zmielony pieprz. W drugiej misce mieszamy bułkę tartą i mąkę w proporcjach 3/4 bułki tartej i 1/4 mąki. Kanię najpierw moczymy w jajku i mleku a następnie przekładamy do bułki i mąki, dociskamy lekko, aby panierka dobrze pokryła kanię. Na patelni rozgrzewamy olej z masłem (2/3 oleju i 1/3 masła) i smażymy kanie na średnim ogniu, aby się ładnie zarumieniły i zmiękły. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Tak przygotowaną kanie podajemy z pieczywem, możemy zrobić z jej dodatkiem hamburgera. Pasuje także sałatka z sałaty i pomidorów.
