Wykonanie
Częstym dodatkiem
skrobiowym w menu obiadowym jest
ziemniak. W moim dzisiejszym menu zagościło puree ziemniaczane. Porcja w garnku przerosła moje możliwości. Nie spisałem go na straty i nie wylądowało w koszu. Dlatego przedstawiam Wam pomysł jak można je wykorzystać i przygotować z niego chrupiące z wierzchu i puszyste w środku placki ziemniaczane.
Czas przygotowania: 30 minPorcja dla 4 osób (ok. 20 placków)Koszt przygotowania: 6 , 00 złSKŁADNIKI:300-400 g puree ziemniaczanego1
czerwona cebula4 łyżki
mąki pszennej2 łyżki
bułki tartej1
jajko1 szklanka
mlekasól,
pieprzolej do smażeniaPRZYGOTOWANIE:Puree ziemniaczane przekładamy do miski. Dodajemy 1
jajko i posiekaną w kostkę
cebulę. Dosypujemy 4 łyżki
mąki pszennej i 2 łyżki
bułki tartej. Dolewamy szklankę
mleka i doprawiamy
solą i
pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy. Masa powinna
mieć gęstość budyniu. Placki smażymy z obu stron na rozgrzanym
oleju. I gotowe :) Smacznego...