ßßß
Takie krokieciki zrobiłam ostatnio z moją mamą, jak byliśmy u niej na majówce. Podałyśmy je do mięsa z grilla. Wyszły fajne w smaku a dodatek sosu czosnkowego rewelacyjnie uzupełnił ich smak. Takie krokieciki można zrobić także z różnymi dodatkami i podać z sosem czy surówką na obiad. Ja z pewnością zrobię je znowu.Zapraszam do spróbowania :-)Składniki:- 1 kg ugotowanych ziemniaków- 2 jajka- sól, pieprz- 2- 3 łyżki mąki pszennej- bułka tarta do obtoczenia + rozbełtane jajko z łyżką mleka- olej do smażeniaWykonanie:Ziemniaki przecisnąć przez praskę lub po prostu utłuc tłuczkiem do ziemniaków, dodać rozbełtane 2 jajka, sól, pieprz i mąkę. Wyrobić rękami, w razie potrzeby dodać mąki. Na stolnicy podsypanej lekko mąką zrobić ruloniki z masy, lekko spłaszczyć i kroić na kawałki, u mnie prostokąty. Obtoczyć w rozbełtanym jajku z mlekiem i bułce tartej, smażyć na oleju na złoty kolor. Podawać z sosem czosnkowym, mięsem lub surówką.