Wykonanie
Takie krokieciki zrobiłam ostatnio z moją mamą, jak byliśmy u niej na majówce. Podałyśmy je do
mięsa z grilla. Wyszły fajne w smaku a dodatek
sosu czosnkowego rewelacyjnie uzupełnił ich smak. Takie krokieciki można zrobić także z różnymi dodatkami i podać z sosem czy surówką na obiad. Ja z pewnością zrobię je znowu.Zapraszam do spróbowania :-)Składniki:- 1 kg ugotowanych
ziemniaków- 2
jajka-
sól,
pieprz- 2- 3 łyżki
mąki pszennej-
bułka tarta do obtoczenia + rozbełtane
jajko z łyżką
mleka-
olej do smażeniaWykonanie:
Ziemniaki przecisnąć przez praskę lub po prostu utłuc tłuczkiem do
ziemniaków, dodać rozbełtane 2
jajka,
sól,
pieprz i
mąkę. Wyrobić rękami, w razie potrzeby dodać
mąki. Na stolnicy podsypanej lekko
mąką zrobić ruloniki z masy, lekko spłaszczyć i kroić na kawałki, u mnie prostokąty. Obtoczyć w rozbełtanym
jajku z
mlekiem i
bułce tartej, smażyć na
oleju na złoty kolor. Podawać z
sosem czosnkowym,
mięsem lub surówką.