ßßß Cookit - przepis na Medaliony ziemniaczane

Medaliony ziemniaczane

nazwa

Wykonanie

Miały być kuleczki ale masa wyszła za rzadka, niepotrzebnie dodałam 2 jajko a nie chciałam już dosypywać mąki dlatego są medaliony. W taki sposób ulepione nie rozpadały się. Medaliony robi się podobnie jak kopytka tylko nie gotujemy we wrzątku a smażymy na patelni. Jeśli znudziły Wam się pospolite ziemniaki wypróbujcie bo są naprawdę bardzo dobre. Gorąco polecam. Przepis z bloga Pyszne jedzonko .
Składniki :
1 kg ziemniaków
2 jaja
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 szklanka mąki pszennej
sól,pieprz
bułka tarta
olej do smażenia
Ziemniaki gotujemy. Najlepiej jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę, odstawiamy do ostygnięcia. Gdy masa będzie chłodna dodajemy mąki, sól, pieprz i po jednym jajku. Jeśli masa będzie zwarta dodajemy jeszcze jedno jajko, jak już dość plastyczna nie dodajemy drugiego. Formujemy kulki lub medaliony, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju na złoty kolor z obu stron.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchennefascynacje.blox.pl/2011/09/Medaliony-ziemniaczane.html