Wykonanie
Miały być kuleczki ale masa wyszła za rzadka, niepotrzebnie dodałam 2
jajko a nie chciałam już dosypywać
mąki dlatego są medaliony. W taki sposób ulepione nie rozpadały się. Medaliony robi się podobnie jak kopytka tylko nie gotujemy we wrzątku a smażymy na patelni. Jeśli znudziły Wam się pospolite
ziemniaki wypróbujcie bo są naprawdę bardzo dobre. Gorąco polecam. Przepis z bloga Pyszne jedzonko .
Składniki :1 kg
ziemniaków2
jaja2 łyżki
mąki ziemniaczanej1 szklanka
mąki pszennejsól,
pieprzbułka tartaolej do smażenia
Ziemniaki gotujemy. Najlepiej jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę, odstawiamy do ostygnięcia. Gdy masa będzie chłodna dodajemy
mąki,
sól,
pieprz i po jednym
jajku. Jeśli masa będzie zwarta dodajemy jeszcze jedno
jajko, jak już dość plastyczna nie dodajemy drugiego. Formujemy kulki lub medaliony, obtaczamy w
bułce tartej i smażymy na
oleju na złoty kolor z obu stron.Smacznego :)