ßßß Cookit - przepis na Placki z gotowanych ziemniaków

Placki z gotowanych ziemniaków

nazwa

Wykonanie

Placuszki z gotowanych ziemniaków są bardzo delikatne i naprawdę niezwykle smaczne. Można podać je na różne sposoby, na słodko i słono, to zależy od dodatków. A więc: gulasz, sos grzybowy, serowy, duszone warzywa, słodka śmietanka czy jak u mnie serek wiejski- ze wszystkim będą pyszne.
Składniki na 8 dużych placków:
1 kg ugotowanych ziemniaków
1 jajko
3 łyżki mąki pszennej + mąka do podsypania
1 łyżka mąki ziemniaczanej
duża szczypta pieprzu
sól
olej do smażenia
Przygotowanie:
Ziemniaki, najlepiej tuż po ugotowaniu w osolonej wodzie, rozgniatam widelcem lub przepuszczam przez praskę. Doprawiam je pieprzem i solą jeśli trzeba. Do ciepłych, ale już nie gorących wbijam jajko, dodaję obie mąki i łyżką mieszam do połączenia się składników, po czym podsypując lekko mąką zagniatam (szybko - zbyt długo wyrabiane będzie rzadkie i lepiące) jednolite ciasto. Mąki do podsypywania staram się użyć jak najmniej. Ciasto dzielę na 8 części, z każdej formuję owalny placek. Placki smażę na niewielkiej ilości oleju po 3-4 minuty z każdej strony, powinny być rumiane. Odkładam do odsączenia nadmiaru tłuszczu na talerz z ręcznikiem papierowym. Podaję z jogurtem, białym serkiem lub z dowolnymi sosami.
Przepis autorski.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2014/09/placki-z-gotowanych-ziemniakow.html