Wykonanie
Kto nie kocha frytek zwłaszcza domowych, ale mam dla was alternatywę domowe ziemniaczane kulki. Robi się je szybko, możemy do tego również użyć
ziemniaków, które zostały nam z obiadu. Maluszki i nie tylko będą nimi zachwyceni. Może je przyrządzić tradycyjnie bez dodatków, ale równie pysznie smakują z
ziołami. Możemy zajadać je jako dodatek do
mięs albo, po prostu same z różnymi sosami. Do takich kulek możemy zaangażować dzieci, uśmiech maluszków gwarantowany :)
SKŁADNIKI :ok. 1 kilogram obranych
ziemniaków1 szklanka
mąki pszennej2 łyżki
mąki ziemniaczanejsól do smakuświeżo zmielony
pieprz do smaku
bułka tarta do panierowania
olej do głębokiego smażenia
SPOSÓB WYKONANIA :
Ziemniaki obrać, umyć. Ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i rozgnieść. Do przestudzonych dodać resztę składników, doprawić do smaku. Formować kuleczki i panierować je w
bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym
oleju na złoty kolor. Wyjąć na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Gotowe.
Są bardzo proste w wykonaniu, myślę, że niejadek też na nie się skusi zwłaszcza jak je jeszcze sam przygotuję :)